La justícia europea ha anul·lat les sancions contra Mikhail Fridman, antic propietari de la cadena de supermercats Dia a través del seu vehicle inversor LetterOne. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha anul·lat la inclusió del magnat rus i del seu soci Petr Aven en la llista de sancions a Rússia per la invasió d'Ucraïna. El tribunal entén que cap dels motius que es van al·legar llavors no estan prou acreditats.

Tant Fridman com Aven van ser sancionats després de la invasió de Rússia sobre Ucraïna el febrer passat del 2022. La Unió Europea va congelar els fons i els recursos econòmics dels empresaris, que van ser inclosos en les llistes de penalitzats mesos després del començament de la guerra.

Ambdós van haver de deixar de ser accionistes de LetterOne, societat inversora de la qual Fridman també va ser conseller delegat, el març del 2022. Des de la firma van assegurar llavors que Fridman va deixar de tenir implicació en el negoci ni en les seves inversions. No obstant això, LetterOne ha continuat sent el màxim accionista del Grup Dia fins a l'actualitat.

Petr Aven, empresari russoletó, i el russoisraelià Mikhail Fridman també són importants accionistes d'Alfa Group, un conglomerat que inclou Alfa Bank, un dels principals bancs de Rússia. El Consell de la UE afirmava que ambdues personalitats estan associades a persones a qui també es van aplicar sancions, així com al mateix president de Rússia, Vladímir Putin.

"Cap dels motius no estava prou acreditat"

L'òrgan europeu va acusar els magnats russos de donar suport material o financer als polítics russos i d'"haver donat suport a accions i polítiques que comprometen o amenacen la integritat territorial, la sobirania i la independència d'Ucraïna". Per la seva part, Fridman i Aven van al·legar que "les proves aportades pel Consell no són ni fiables ni creïbles".

El tribunal amb seu a Luxemburg ha estimat les demandes dels afectats i ha anul·lat tant els actes inicials com els actes de manteniment en les llistes de mesures restrictives. En aquest sentit, considera que "cap dels motius que figuren en els actes inicials no està prou acreditat" i que, per tant, la inclusió d'Aven i Fridman en les llistes "no estava justificada". De la mateixa manera, el TGUE assegura que no s'han aportat proves addicionals per justificar la renovació de les sancions.

Segons el seu parer, la UE ha assenyalat certa proximitat d'ambdós magnats amb el president rus, Vladímir Putin, o el seu entorn, però no queda provat que hagin donat suport a accions o polítiques que comprometin o amenacin la integritat territorial, la sobirania i la independència d'Ucraïna, "ni que no hagin donat suport material o financer als polítics russos responsables de l'annexió de Crimea o de la desestabilització d'Ucraïna, o que se n'hagin beneficiat".