La inflació a l'eurozona segueix la seva desescalada, mentre que la subjacent encara mostra resistència, segons les últimes dades publicades per Eurostat. La taxa d'inflació interanual de l'eurozona va retrocedir dues dècimes el juliol en comparació amb el mes anterior, assolint així el 5,3%, la qual cosa suposa el menor encariment dels preus des de gener de 2022, segons l'estimació preliminar de l'organisme estadístic, que manté, tanmateix, en el 5,5% la taxa subjacent.

La moderació el juliol de l'escalada dels preus obeeix principalment a la caiguda del 6,1% en el cost de l'energia, davant la baixada del 5,6 al juny, mentre que l'encariment dels aliments frescos va ser del 9,2%, dues dècimes per sobre de la dada del mes anterior. Així mateix, en el cas dels serveis, els preus van pujar un 5,6% interanual, dues dècimes més que al maig, mentre els béns industrials no energètics es van encarir cinc dècimes menys que el mes anterior, amb una pujada del 5%.

En excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa interanual d'inflació al juliol s'ha situat en el 6,7%, davant el 6,9% del mes anterior, mentre que en deixar fora també l'impacte del preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent d'inflació s'ha mantingut estable en el 5,5%.

Bèlgica, Luxemburg i Espanya, països amb menor inflació

Entre els països de l'eurozona, les menors taxes d'inflació al juliol es van observar a Bèlgica (1,6%), Luxemburg (2%) i Espanya (2,1%), mentre que les pujades de preus més intenses es van registrar a Eslovàquia (10,2%), Croàcia (8,1%) i Lituània (7,1%). Del seu costat, entre les economies més grans de l'euro, al marge d'Espanya, la taxa d'inflació d'Alemanya es va moderar al 6,5% des del 6,8% al juny, mentre que a França va baixar el 5% des del 5,3% i a Itàlia es va situar en el 6,4%, davant el 6,7% de juny.

El repunt de la taxa d'inflació harmonitzada d'Espanya al 2,1% al juliol va reduir el diferencial de preus favorable respecte de la mitjana de l'eurozona a 3,2 punts percentuals des dels 3,9 del mes anterior.

De fet, entre els països de la zona euro, únicament Luxemburg, amb una taxa d'inflació el juliol del 2%, davant l'1% de juny; Grècia, amb una taxa del 3,4%, davant el 2,8% del mes anterior; Espanya, amb un 2,1%, davant l'1,6% al juny; i Finlàndia, amb un 4,2% des del 4,1% del mes anterior, van registrar taxes anuals d'inflació harmonitzada superiors al juliol que el mes anterior.