Els operadors hotelers prefereixen Màlaga abans que ciutats com Madrid i Barcelona per obrir nous hotels. Així es desprèn de l'informe Hotel Operator Beat del primer semestre de 2023 elaborat per Cushman & Wakelfield Hospitality per a la península Ibèrica. L'estudi reflecteix que la ciutat andalusa és la més atractiva per a les companyies del sector, seguida de la capital espanyola, Barcelona i Lisboa.

D'aquesta forma, el mercat hoteler de Màlaga és el més atractiu, amb una puntuació de 4,3 sobre 5, mentre que la puntuació de Madrid és de 4,2, la de Barcelona de 4, les de Lisboa i Sevilla de 3,9. L'informe s'ha realitzat a partir d'entrevistes en profunditat a 42 directius de companyies hoteleres que representen a més de 1.100 hotels a la península Ibèrica, segons ha informat la consultora.

Quant a les ciutats que més han crescut en atractiu per a les hoteleres en comparació amb l'any passat, Andorra i Sant Sebastià prenen la davantera amb un increment del 7%. Encara que el total de Sant Sebastià (3,7) és considerablement major al d'Andorra (2,5).

"La tendència de Màlaga fa anys que és molt positiva, però també ajuda a anticipar possibles evolucions i projectes hotelers en ciutats que gaudeixen de molt bona opinió com Sant Sebastià o València", assenyala Albert Grau, soci i codirector de Cushman & Wakefield Hospitality a Espanya.

Les illes, destí vacacional preferit

Quant als destins vacacionals preferits, les respostes mostren un gran interès en les illes, amb Mallorca liderant el rànquing. En total, 4 illes són entre els 5 destins vacacionals més atractius per a ressorts, amb la Costa del Sol com a única excepció en terreny peninsular i per darrere de Mallorca. Per la seva part, les illes d'Eivissa, Tenerife i Gran Canària completen el rànquing.

De l'estudi s'extreu també que la recuperació postpandèmia ja és un fet al sector hoteler. El 36% dels entrevistats no estan experimentant cap retard en el desenvolupament de nous projectes hotelers. "Aquesta dada demostra la recuperació d'activitat a la península Ibèrica, ja que la majoria dels projectes es van paralitzar o van patir retards significatius durant la pandèmia", assegura.

Així mateix, quan es pregunta als entrevistats per les raons que porten als retards o cancel·lació de nous projectes hotelers, un 62% afirma que és a causa de l'increment dels costos en el projecte. Les dificultats en la recerca de finançament o la incertesa econòmica, en un 45% i un 38% dels casos, van ser altres de les raons esgrimides per a aquestes demores.

Tendència a l'alça de contractes de lloguer híbrids

Un altre de les conclusions que s'extreuen de l'informe és l'increment de la tendència en els lloguers híbrids. Segons explica la firma, la pandèmia ha accelerat la tendència internacional de contractes de lloguer amb més pes dels variables, "el que redueix el risc per als llogaters i també incrementa les possibilitats de més ingressos dels propietaris". Concretament, l'informe assenyala que un 33% dels operadors entrevistats estan oferint més contractes híbrids. Així mateix, han crescut fins i tot un 31% més els contractes de lloguer només amb variable, mentre que el contracte fix, el més tradicional, només creix un 7%.

Per a Bruno Hallé, soci i codirector de Cushman & Wakefield Hospitality a Espanya, "la tendència és clara amb l'entrada de més variables als nous contractes de lloguer. La pandèmia ha influït a accelerar aquest procés que respon a la lògica de repartir el risc, i també els beneficis, de manera més igualitària entre tots els actors".

D'altra banda, la sostenibilitat és un factor que es té en compte cada vegada més. L'informe destaca que el 56% dels operadors hotelers acceptarien pagar rendes superiors en cas d'hotels que compleixin amb els segells més exigents a escala mediambiental. A més, un 65% estaria disposat a renunciar al TSA Fee (o servei de suport tècnic) si la propietat inverteix per complir amb aquests segells mediambientals. La indústria també es planteja reducció de fees o incrementar el key money (diners clau) per incentivar la gestió ESG (criteris sostenibles).