El Ministeri d'Hisenda ha confirmat aquest mateix matí a Efe que impulsarà un canvi normatiu pel qual les mares que van estar en ERTO durant la pandèmia no hagin de tornar les deduccions per maternitat de què es van beneficiar en aquell període. L'organisme liderat per María Jesús Montero fa marxa enrere, segons les últimes informacions revelades per la Cadena SER.

María Jesús Montero, ministra d'Hisenda i Funció Pública, ha assegurat aquest mateix matí que ha donat l'ordre a l'Agència Tributària de "paralitzar" els requeriments enviats a les mares que van estar en ERTO durant l'època de la pandèmia. Durant l'esmentat tram, diverses mares es van beneficiar d'ajuts o desgravacions per maternitat.

Cadena SER va informar aquest dijous que el Ministeri d'Hisenda estava remetent cartes en les quals demanava que es tornés fins a 1.200 euros per fill a càrrec. L'organisme justificava aquesta decisió amb l'argument que si les mares van estar en ERTO, no compleixen el requisit d'"exercir una activitat per compte propi o aliè". Després d'això, l'organisme nacional ha confirmat que planeja un canvi normatiu pel qual, les mares no hauran de tornar aquests ajuts rebuts durant el període de pandèmia.

Hisenda fa marxa enrere

Hisenda recula després de la informació oferta aquest dijous per la Cadena SER. En ella es deia que l'Agència Tributària havia començat a enviar notificacions a les mares que van rebre l'ajuda durant el període de la Covid-19, reclamant la seva devolució, ja que no hi tenien dret.

Des de l'organisme, expliquen que, encara que el departament no ha emès cap instrucció, especifica que, per revisar aquests ajuts, el criteri que aplica des de 2013, "quan governava el PP", tal com ha dit la ministra, suposa que, en cas d'ERTO amb suspensió de contracte de treball, es perd el dret a la deducció perquè ja no s'està acomplint una activitat per compte propi o d'altri, com exigeix l'ajuda.

Tal com s'especifica a l'ajuda, que, segons Hisenda, no s'ha modificat i s'ha aplicat de la mateixa forma des de 2013, aquelles persones amb un ERTO amb suspensió de contracte de treball sí que tenen dret a rebre l'ajuda. És per això per la qual cosa no s'aplicarà la deducció quan sí que es manté certa activitat, com ocorre amb els ERTO amb reducció de jornada. Es pot destacar que, durant la pandèmia, gran part de la població activa van estar en ERTO. Malgrat que moltes d'aquestes persones tenien suspensió del contracte, d'altres, en canvi, sí que podien acomplir la seva activitat a casa per les característiques del treball, estaven en un ERTO amb reducció de jornada.

Hisenda impulsarà un canvi normatiu

La titular d'Hisenda ha recordat que abans de la crisi sanitària de 2020, no hi havia tantes dones que haguessin estat en ERTO, però això va canviar amb l'arribada de la Covid. Amb l'inici de la pandèmia, la qual va obligar a suspendre el treball a diversos sectors, fins a 3,5 milions de treballadors, homes i dones van arribar a estar en ERTO durant el pitjor tram de la crisi sanitària.

Sigui com fos, Hisenda ha emès una instrucció perquè les delegacions de l'Agència Tributària deixin d'emetre requisits d'ajuts de maternitat i ha avançat que impulsarà un canvi normatiu per evitar les devolucions, les quals eren de fins a 1.200 euros per fill, tal com informa la Cadena SER.

"En el moment en què hem tingut coneixement que efectivament es podia produir una interpretació que no afavorís les dones, li hem dit a l'Agència Tributària que paralitzi qualsevol actuació en aquest sentit", ha explicat María Jesús Montero, ministra d'Hisenda, aquest matí.

Segons Efe, fonts del departament expliquen que s'aprovarà un canvi legal, el qual tindrà efecte retroactiu des de 2020, any de la pandèmia i moment en què es va paralitzar l'activitat laboral. Amb aquesta variació, Hisenda procura garantir que cap mare que estigués afectada per ERTO durant la pandèmia no hagi de tornar les deduccions.

Un nou canvi

El canvi s'unirà al que ja té vigència des de l'inici d'any, pel qual es va estendre l'ajuda de maternitat a dones que hagin cotitzat un més o rebut una prestació contributiva o assistència, la qual cosa fa compatible la desgravació amb el cobrament de la prestació d'atur.

Sigui com sigui, el Ministeri d'Hisenda ha donat l'ordre a les delegacions de l'Agència Tributària de remetre notificacions a les mares que es van beneficiar de les deduccions per maternitat. Hisenda recula i, a més, ha informat d'un canvi normatiu amb caràcter retroactiu perquè cap d'aquestes mares perjudicades per l'ERTO no hagi de tornar els ajuts prestats el 2020.

En la pitjor fase de la pandèmia, diversos negocis van haver de donar d'alta ERTO per pal·liar els estralls econòmics de la pandèmia. Entre aquests treballadors i treballadores, es trobaven aquestes mares que van rebre una ajuda per maternitat oferta precisament per suportar la difícil situació econòmica a què la pandèmia va arrossegar la ciutadania.