Els preus de les habitacions d'hotel continuen pujant al gener a Espanya. El cost mitjà d'una habitació durant el primer mes de l'any va escalar un 10,95% i acumula vint mesos consecutius d'augments, passant dels 82,5 euros el gener de 2020 a 95,4 euros registrats al mes de gener d'enguany. Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) el gener passat es van registrar 15,5 milions de pernoctacions als establiments hotelers, un 46,4% per sobre d'aquell mes de l'any passat i ja pràcticament en nivells d'abans de la covid (5,9 milions el gener de 2020). Després d'una arrencada molt fluixa el 2022 per l'extensió de la variant òmicron del coronavirus, el sector hoteler va tancar un bon exercici, fonamentalment per l'augment dels preus de les habitacions, perquè els seus nivells d'ocupació van estar per sota dels habituals.

Aquesta tònica de repunt de preus va continuar al gener, amb la qual cosa són ja 20 mesos consecutius d'increments, sempre per sobre del 7,5% i fregant fins i tot el 30% l'abril de 2022. Això es tradueix en un augment de la tarifa mitjana diària (ADR, per les seves sigles en anglès) des dels 82,15 euros de gener de 2020 fins als 95,41 euros d'aquest gener passat, un augment del 16,1%. El pic més alt es va situar l'agost passat, en 127,6 euros per habitació.

5,38 milions de viatgers

Respecte a la xifra de viatgers, les dades també s'apropen a les d'abans de la pandèmia, amb 5,38 milions de persones registrades als hotels el gener passat (5,57 milions tres anys abans). En total, es van registrar 15,5 milions de nits (15,9 milions el primer mes de 2020), de les quals 5,8 milions van ser de nacionals (per sobre dels 5,7 milions de llavors) i els 9,7 milions restants, d'estrangers, que encara estan un pèl per sota d'abans de la covid (10,3 milions).

Andalusia, Madrid i Catalunya van ser les comunitats autònomes principals dels residents a Espanya durant el primer mes de l'any, amb gairebé el 50% de les nits consumides; mentre que els viatgers internacionals es dirigeixen sobretot a les Canàries, amb un 53,3% de les pernoctacions, seguida de Catalunya i Andalusia (amb més del 25% entre les dues). En plena temporada alta, Canàries va ser la comunitat amb més grau d'ocupació, que va assolir el 71% i es va col·locar en percentatges precovid, seguida de Madrid, amb el 47,1%.

Els viatgers procedents del Regne Unit i Alemanya concentren el 22% (2,14 milions de nits) i el 15,8% (1,54 milions), respectivament, del total de pernoctacions de no residents al gener. Els primers són més a prop de les xifres d'abans de la covid-19 (2,2 milions) que els segons (1,7 milions).

Hotels durant el MWC

Respecte a les pernoctacions durant el Mobile World Congress (MWC), els hotels tornaran a tenir alguna nit de plena ocupació durant els dies centrals del congrés, que se celebra la setmana que ve a la ciutat, malgrat que encara no s'assoliran les xifres prepandèmia, ja que només hi haurà una recuperació parcial dels congressistes asiàtics.