El Mobile World Congress (MWC) va recuperant el seu pes firal i econòmic, tres anys després de la pandèmia, com un dels principals certàmens de la tecnologia d'avantguarda. L'edició d'enguany, prevista del 27 de febrer al 2 de març vinents, preveu reunir unes 80.000 persones i generar un impacte econòmic superior als 350 milions d'euros a Barcelona i la seva zona d'influència, segons ha avançat la GSMA (Global System for Mobile Communications), associació organitzadora de l'esdeveniment. Aquestes xifres són favorables, a parer dels organitzadors, després que des de 2020 la celebració hagi estat marcada per les limitacions i les conseqüències derivades de la crisi sanitària del coronavirus.

L'esdeveniment de l'any passat, el primer celebrat en termes de relativa normalitat després de la irrupció de la covid-19, va atraure més de 60.000 congressistes a Barcelona i va generar un impacte de 240 milions d'euros. Per als organitzadors, va ser important perquè a més es van recuperar les dates habituals de la convocatòria, a finals de febrer, i va tenir més presencialitat, confirmant les seves millors previsions.

Per a aquest any, els organitzadors pronostiquen xifres superiors a les de 2022, però encara allunyades de les del 2019, abans de la pandèmia, quan els assistents van ser 109.000 i l'impacte econòmic de 473 milions. Cal tenir en compte que hi ha mercats, com l'asiàtic, que encara estan en una situació sanitària i de mobilitat complexa. Es preveuen menys congressistes xinesos dels que hi havia abans de la pandèmia a causa d'una sèrie de factors, com són que la mobilitat amb aquell país encara no s'ha normalitzat, les dificultats amb la covid-19 que travessen pel canvi de la seva política sanitària i els controls que es fan a Europa als ciutadans d'aquella nacionalitat per aquesta causa. Hoffman ha dit que hi haurà "molta gent" d'aquell país, més de la que caldria esperar, tot i que ha admès que "no tanta com abans de la pandèmia". En l'MWC d'aquest any no s'efectuaran controls sanitaris addicionals, tampoc per als congressistes xinesos. Un altre senyal de la recuperació del congressista xinès és que Huawei serà l'expositor més gran de la fira, augmentant un 50% la superfície del seu estand.

El director general de GSMA, l'organitzadora de la fira, Mats Granryd, el seu conseller delegat, John Hoffman, i la cap de màrqueting d'aquesta patronal de la indústria mòbil, Lara Dewar, han explicat que el congrés d'aquest any comptarà amb més de 2.000 empreses expositores i comportarà també la signatura d'uns 7.400 contractes temporals.

La relació del certamen amb la capital catalana s’ha consolidat des del seu inici, quan la GSMA va deixar Cannes per establir a Barcelona buscant, entre altres coses, un espai firal molt més ampli davant les perspectives de creixement de la telefonia mòbil. Ara, un cop assentat a la ciutat, el Mobile World Congress ha revalidat la seva aposta per Barcelona fins al 2030, després de l’acord assolit el passat mes de juliol amb Fira de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona. Amb el pas dels anys la tecnologia mòbil, origen del congrés, ha cedit protagonisme a una indústria relacionada amb ella però molt més àmplia: des d'àrees relacionades amb el transport, passant pel comerç electrònic o el metavers.

Noves apostes i nous participants

Respecte al contingut del MWC 2023, el certamen presentarà un ampli ventall de noves tecnologies en sectors diversos. El principal lema del Mobile World Congress d'aquest any serà 'Velocity – Unleashing Tomorrow's Technology – Today' i girà sobre cinc eixos com el 5G Acceleration (accessibilitat sobre aquesta tecnologia, camí cap al 6G...), Reality + (metavers, web 3.0, experiències immersives...), OpenNet, FinTech (NFT, criptomonedes, blockchain...) i Digital Everything (aplicació de noves tecnologies a la indústria, entre d'altres).

Està anunciada la presència dels principals directius de les multinacionals tecnològiques, com és el cas de la consellera delegada d'Orange, Christel Heydemann; de Nokia, Pekka Lundmark; de Deutsche Telekom, Tim Hoettges; d'Ericsson, Börje Ekholm; o de Telstra, Vicki Brady. També hi seran el president i conseller delegat de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, o el conseller delegat de Maersk, Vincent Clerc.

Entre les principals novetats, que s'han avançat aquest dijous en roda de premsa, destaquen una nova aliança del MWC amb el FC Barcelona per crear un 'hub' d'innovació tecnològica: Sports Tomorrow Congress. També hi haurà al recinte firal de Gran Via, a L'Hospitalet de Llobregat, un nou espai immersiu perquè els assistents del MWC es puguin endinsar a la tecnologia del futur, anomenat Journey to the future, en el qual s'exhibirà la càpsula Hyperloop ideada per Tesla i SpaceX.

Altres esdeveniments que tindran lloc serà The Next Hospital, que mostrarà l'aplicació de les noves tecnologies aplicades a la sanitat com la intel·ligència artificial i l'Internet de les Coses, entre d'altres, i com obtenir diagnòstics a distància més acurats o prevenir desordres genètics.

En el pavelló 8 se situarà el congrés d'empreses emergents 4YFN -que abans de la pandèmia solia situar-se en el recinte de Fira a Montjuïc-, amb més de 700 firmes. Aquest és l’espai per a l'ecosistema emprenedor internacional, on es donen cita start-ups amb caràcter tecnològic, inversors, corporacions i institucions públiques per generar sinergies i acords comercials conjunts. És també un punt de trobada per als inversors, de fet, en les anteriors s'hi van donar cita més de 600 inversors i 8.000 directius arreu del món.