El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha alertat que encara no es pot "cantar victòria" en relació amb la inflació, perquè hi ha elements col·laterals que poden enquistar-la en els nivells actuals i impedir que baixi el 2%, que és l'objectiu de l'autoritat monetària europea i la referència per a una possible reducció dels tipus d'interès. Guindos ha avisat aquest divendres que la inflació, malgrat la seva "tendència positiva" i que "ha caigut molt" en els últims mesos, corre el risc de ser "enganxosa" i no baixar fins al 2%, circumstància per la qual "encara no podem cantar victòria". En la seva participació en la taula d'obertura de la XXVIII Trobada d'Economia en S'Agaró, Guindos ha cridat a romandre "vigilants", ja que una part de la pujada dels tipus d'interès s'ha traslladat ja a l'activitat econòmica, però una altra encara no. Això "obeeix als endarreriments tradicionals de la política monetària", les decisions dels quals tarden entre 12 i 18 mesos a reflectir-se en el dia a dia dels ciutadans. A tall d'exemple, s'ha referit a les hipoteques, que a Espanya són majoritàriament variables -i, per tant, ja han notat els efectes de les pujades de tipus-, mentre en altres països europeus predominen les que són a tipus fix.

Com a responsable del Banc Central, ha defensat que si es mantenen "els tipus en el nivell actual durant un període de temps prou llarg, la inflació acabarà convergint" cap aquest objectiu, ha explicat Guindos durant la jornada que organitza anualment la Fundació Internacional Olof Palme (Fiop), que presideix Anna Balletbò. Per això, en les decisions de les pròximes reunions de l'autoritat monetària s'aniran prenent les mesures convenients depenent de les dades de cada moment, encara que l'escenari central és que la pujada de preus es redueixi en els pròxims anys, malgrat que en els mesos vinents hi pugui haver repunts.

De Guindos ha explicat que els bancs han incrementat "molt" la seva rendibilitat a curt termini, una cosa que ha dit que té a veure amb l'increment del marge per la pujada de tipus d'interès, encara que ha apuntat que aquesta millora no s'està reflectint en la seva valoració en borsa. Ha dit que això es deu que el cost de capital de la banca ha augmentat i que els inversors pensen que la desacceleració econòmica "s'acabarà reflectint en les provisions de la banca". Sobre la remuneració dels dipòsits per part de la banca, el vicepresident del BCE ha destacat que "cada vegada es va generalitzant més" a Europa.

En aquesta mateixa línia s'ha expressat al fòrum econòmic de S'Agaró el governador del Banc d'Espanya, Pablo Hernández de Cos, que ha apuntat a l'excés de liquiditat de la banca com a principal causa de la poca remuneració dels dipòsits que les entitats apliquen a Espanya. De Cos ha explicat que la banca té una pressió "petita" per remunerar els dipòsits perquè no ha de finançar quantitats ingents de crèdit. Ha dit que, quan es consolidi el procés de reducció de liquiditat del Banc Central Europeu (BCE), s'accelerarà el procés de translació, i ha afegit que les famílies estan reaccionant amortitzant hipoteques i traslladant inversions a renda fixa, segons va informar Europa Press.

Guindos, crític amb la condonació del FLA

El vicepresident del Banc Central Europeu i exministre d'Economia va qüestionar l'acord del PSOE i ERC per condonar part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), segons va informar l'ACN. De Guindos ha assegurat que "als mercats, normalment, allò de la condonació del deute no sol sonar bé" i ha remarcat que parlava a títol personal i no com a representant del BCE, hauria estat "molt més intel·ligent" convertir el deute en "perpetu" amb "un tipus d'interès molt reduït". Sobre Espanya, ha demanat "més consens i menys confrontació i frontismo" perquè si no "l'únic que prospera és el rancor".

De Guindos ha dit que convertint el deute del FLA en perpètua s'hagués "minimitzat" molts problemes, des dels "greuges" entre comunitats fins a la possible reacció dels mercats. Segons l'exministre popular, en tot cas, la condonació del deute del FLA tindrà un impacte "zero" en els comptes de les administracions públiques, perquè baixarà el deute de Catalunya i pujarà la de l'administració central. De Guindos ha dit que és "molt important" tenir un govern "amb capacitat d'actuació" i ha demanat "consensos amplis".

Guindos també ha instat als governs a aplicar "una política fiscal que garanteixi la sostenibilitat a mitjà termini", sense que això impliqui "un ajustament brutal". Així mateix, ha dit que la política fiscal i la monetària han d'anar compassades i ha citat com a exemple del que no s'ha de fer les decisions que va prendre el govern britànic comandat per Liz Truss.