El Govern espanyol no creu que li data elegida per a les eleccions (23 de juliol) perjudiqui el turisme ni vagi a provocar cancel·lacions, però sí que està preocupat per l'impacte que pot tenir una possible vaga de pilots aeris. Així ho ha posat en relleu el ministre d'Indústria, Comerç i Turisme, Héctor Gómez, en un esmorzar informatiu aquest dijous. "Existeix una preocupació sobre això per l'impacte que pugui tenir en la bona evolució del turisme i estem treballant en buscar una solució amb els ministeris implicats, i evidentment, amb la part interessada".

El Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla) va amenaçar fa uns dies de convocar una vaga general en totes les aerolínies aquest estiu, que no només afectarà el col·lectiu de pilots, sinó a tots els treballadors del sector. D'aquesta forma, pretenen protestar pels serveis mínims que imposa el Ministeri de Transport cada vegada que una companyia convoca una vaga, els quals qualifiquen d'objectiu.

En una entrevista amb ON ECONOMIA, el president de l'Associació de Línies Aèries, Javier Gándara, ja va qualificar d'"irresponsable" fer aquest anunci de cara a la temporada d'estiu, ja que assegura, que la premsa internacional ja s'està fent eco d'aquesta notícia i dona mala imatge a Espanya.

Preguntat per si el Ministeri de Turisme està d'acord amb l'afirmació dels sindicats, que no s'han establert bé els serveis mínims, Gómez indicava que "ara no es tracta tant d'assenyalar responsables, sinó de buscar solucions". En aquest sentit, el ministre (que des de finals de març substitueix a Reyes Maroto) explicava que l'advertència de Sepla és un tema que s'està valorant des de diferents ministeris, el de Turisme, Transport, i fins i tot, en el cas d'actuar a un altre nivell, s'analitzarà amb el ministeri de Treball, amb arbitratge.

"Nosaltres al que atenem ara, i per això estem en converses amb Transport, és a buscar una solució amb la mediació, i en això està aquest ministeri, aquest ministre i el conjunt del Govern espanyol. En aquests últims dies hem tingut diferents converses també amb la patronal", comentava. Sobre això, insistia que el Govern, la secretària d'Estat i els ministeris competents fan un seguiment de totes les vagues i l'objectiu és "sempre" buscar l'entesa perquè la mobilitat aèria tingui "un normal funcionament".

Quant a l'avançament electoral i en concret, la data elegida (al ple estiu i amb molts ciutadans de vacances), Héctor Gómez assenyalava que de moment no tenen dades de què hi comenci a haver cancel·lacions de reserves ni de què hi hagi "una situació de desviació" respecte a les bones perspectives i l'evolució de turisme que contemplen per a aquest 2023. Una temporada que preveuen millor que la de 2019 i, per tant, serà rècord.

A més, el ministre creu que "no té per què donar-se aquestes cancel·lacions", ja que les eleccions passades (les autonòmiques i locals) no han tingut impacte negatiu en el turisme, i per això preveu que en les generals les conseqüències no seran diferents. En aquest sentit, apuntava que hi ha opcions com el vot pel correu que permeten al ciutadà estar fora de la seva localitat i votar.