El govern espanyol presumeix que les seves reunions amb la banca han donat els seus fruits. "Podem demostrar amb dades que aquest esforç conjunt ha tingut la seva recompensa. Un 99,7% de la població ja té accés almenys a un punt d'efectiu, o accés a serveis financers. A més, els grans o persones amb discapacitat noten una millora. I això ens ajuda a continuar treballant. Anem en la bona direcció, però no ens conformem".

Així ho indicava aquest dimecres el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, després de concloure la seva reunió semestral amb les patronals bancàries (AEB i CECA), el Banc d'Espanya, el Defensor del Poble i diverses associacions de consumidors i majors. Aquestes reunions es van iniciar el 2021, amb la qual llavors ministra Nadia Calviño, en un context marcat pel tancament de milers d'oficines bancàries, que va deixar sense accés a serveis financer a milers de persones, sobretot a l'Espanya rural.

Des d'aleshores, destacava avui Carlos Cuerpo, han aconseguit reduir el nombre de persones afectades en un 50% a través de diverses solucions, des de més de 600.000 a unes 300.000. Però encara queda treball per fer i per això, el Ministre anunciava que en endavant estirarà el CIS per calibrar si la banca està arribant a les zones rurals on no hi ha accés als serveis financers. I en general, per conèixer si la població està satisfeta amb els serveis bancaris. Sobretot els majors i les persones amb discapacitat.

Si bé, aquestes reunions van començar després del famós moviment "Soc gran, no idiota" protagonitzat per Carlos San Juan, un home que va denunciar com la banca s'havia passat de frenada amb els tancaments d'oficines i la digitalització, deixant molts col·lectius exclosos. Va ser llavors, quan el govern espanyol va obligar la banca a posar en marxa algunes mesures per millorar l'atenció de col·lectius vulnerables i també per evitar la inclusió financera.

Entre aquestes mesures figuren horaris més amplis d'atenció al client a les sucursals bancàries, prioritzant a més els grans; el reforç del servei d'atenció telefònica, els caixers adaptats i la formació impartida sobre usos de banca online a persones grans, entre d'altres.

El govern espanyol inclourà ja al Baròmetre mensual de setembre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) preguntes sobre satisfacció i àrees de millora en l'atenció als serveis financers, l'accés als serveis financers i la qualitat dels mateixos. "Farem un mòdul semestral per poder incloure les respostes en aquest diàleg que tenim amb la banca".

A més d'aquest mòdul semestral, hi haurà una via més d'informació a través de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que realitzarà una estadística específica, completa i estructural sobre inclusió financera en tots els seus vessants. Estarà en funcionament el 2026 i els primers resultats estaran el 2027.

"Esperem tenir els primers resultats del CIS ja al setembre, i anar avançant en aquesta estadística estructural per part de l'INE". D'altra banda, Cuerpo s'ha compromès en "avançar" en la tramitació de l'Autoritat de Defensa del Client Financer, que s'esperava resolt fa més d'un any. "Sabem que no serà fàcil, però volem donar-li una empenta addicional en el segon semestre i tenir-lo en marxa abans de final d'any".