El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts, a proposta del Ministeri de Treball i Economia Social, el Pla Anual de Foment de l'Ocupació Digna (Pafed) 2025. Aquest pla, juntament amb l'Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació i el Sistema Públic Integrat d'Informació dels Serveis d'Ocupació (Sispe) constitueixen els instruments de coordinació i execució de les polítiques de suport actiu a l'ocupació a tot Espanya.

Es tracta d'una base a partir de la que els diferents serveis públics d'ocupació han de dissenyar i gestionar les seves pròpies polítiques i concretar els objectius a arribar l'any tant en el conjunt d'Espanya com en cadascuna de les diferents Comunitats Autònomes. I els indicadors que s'utilitzaran per valorar el grau de consecució dels esmentats objectius, partint de l'experiència de l'avaluació dels Plans de 2023 i 2024.

A més, el Consell de Ministres ha aprovat destinar, a proposta del Ministeri de Treball i Economia Social, 25.000.000 euros per finançar els plans d'Ocupació de les ciutats autònomes de Ceuta i de Melilla, el que permetrà la contractació de persones treballadores aturades per a obres i serveis d'interès general i social per a l'any 2025.

L'import de la convocatòria s'executarà el 2025 i el 2026. Amb aquestes subvencions es permetrà que els demandants d'ocupació millorin la seva ocupabilitat després de l'experiència professional adquirida. Les subvencions aniran a càrrec de la dotació pressupostària del Servei Públic d'Ocupació Estatal.

Sobre el pla de foment d'ocupació digna, des del Govern espanyol destaquen que ha estat elaborat amb la participació de les Comunitats Autònomes. També s'ha donat participació als Agents Socials que participen en la Comissió Executiva que han pogut fer aportacions.

A més, s'ha dissenyat en paral·lel a la nova Estratègia Espanyola de Suport Actiu a l'Ocupació 2025-2028, de manera que s'han incorporat els vuit objectius estratègics i els 20 objectius operatius inclosos en aquesta.

Les Comunitats Autònomes i el Servei Públic d'Ocupació Estatal han proposat per a la seva inclusió, en el conjunt dels 6 eixos del Pla Anual 2025, un total de 91 serveis i programes diferents, dels quals 60 són comuns i 31 corresponen a diferents comunitats autònomes.

Col·lectius prioritaris

A més, per a aquest 2025 s'estableixen, per primera vegada, objectius quantitatius per col·lectius d'atenció prioritària, que seran joves, dones, joves i dones amb baixa qualificació, aturats de llarga durada, majors de 45 anys, persones amb discapacitat i persones vulnerables.

Aquests objectius s'han definit amb indicadors quantitatius dels serveis prestats pels serveis públics d'ocupació. També s'ha dissenyat una nova estructura d'indicadors adaptats a l'Estratègia 2025-2028. Totes les mesures descrites en el Pla comptaran amb els seus corresponents indicadors, definits específicament per al seu seguiment i avaluació.

Informació trimestral

Així mateix, a partir de 2025, la informació relativa al seguiment del Pafed a través del quadre comandament es publicarà amb freqüència trimestral i en ell es tindrà en compte l'indicador de millora de l'ocupabilitat; la consolidació de les xarxes d'orientació i prospecció; el seguiment de la formació i el seguiment pressupostari.

Sobre el primer, des del Ministeri destaquen que és un indicador que busca mesurar la proporció de persones que tenen registrada una combinació de serveis davant el total de persones ateses en el mateix període de temps. En relació amb el segon, es busca consolidar les xarxes d'orientació professional per al que s'estableix un objectiu global de millora de l'ocupabilitat, d'almenys el 10%, relacionat amb la prestació i el seguiment de les prestacions descrites.

"És necessari mesurar no només els resultats obtinguts pels serveis públics d'ocupació, sinó també els esforços realitzats per aconseguir els esmentats resultats", exposen des de Treball.

En aquest sentit, es proposa un conjunt de tres indicadors que seran avaluats de manera conjunta: ràtio de demandants per personal orientador i prospector; escala de personal orientador o prospector establerta i percentatge de persones orientadores i prospectores amb contracte indefinit o posició consolidada sobre el total de persones orientadores i prospectores.

El seguiment de la formació serà tant en els casos de les persones empleades com aturades i el seguiment pressupostari busca establir un indicador mensual acumulat per fixar el percentatge d'execució pressupostària realitzat. En aquest àmbit, es planteja una reserva d'eficàcia. Així, una vegada identificades les atencions amb més impacte, s'incentivarà la seva utilització mitjançant una reserva d'eficàcia que es fixarà en un percentatge en les quantitats a distribuir per a la seva execució pels Serveis Públics d'Ocupació en Conferència Sectorial.