El govern d'Espanya està buscant un perfil expert en inversió per dirigir la nova SEPI Digital. La creació de la Societat Espanyola per a la Transformació Tecnològica (SETT), la nova empresa pública amb la qual l'Executiu aspira a mobilitzar 20.000 milions en inversions tecnològiques i amb la qual es preveu controlar l'entrada de l'Estat a Telefónica, respon a la necessitat de "guanyar operativitat" en la gestió del gran volum de recursos europeus i de diferent naturalesa que es destinaran a aquest sector a Espanya.

En aquest context, les fonts properes al procés consultades per Europa Press han apuntat que el perfil que es busca per dirigir la SETT és el d'una persona amb "experiència acreditada en l'àmbit de la inversió", la qual "no hauria de procedir necessàriament d'una entitat financera".

Així, buscar un perfil d'aquest tipus per dirigir la SETT es deu principalment al gran volum de finançament que es preveu mobilitzar amb la nova empresa pública i també al caràcter inversor d'aquesta, per la qual cosa un de més tècnic o especialitzat en el sector tecnològic perd força. No obstant això, les mateixes fonts adverteixen que encara no hi ha res decidit sobre qui dirigirà finalment aquesta nova empresa pública, per la qual cosa totes les opcions estan obertes.

Fonts properes al procés de creació d'aquesta nova entitat han assenyalat a Europa Press que es necessita més gran "unitat d'acció" que la que ofereix el model actual a l'hora definir quins i mitjançant quins instruments es financen determinats projectes que podien encaixar de forma simultània en el Perte Chip (dotat amb 12.000 milions d'euros), en el fons NextTech (4.000 milions d'euros) o al Hub Audiovisual (1.700 milions d'euros), els quals quedaran ara a l'empara de la SETT.

D'aquesta manera, amb la nova companyia pública, que s'ha batejat col·loquialment com a 'SEPI Digital', es busca unificar en una sola institució la gestió d'aquests fons per "optimitzar l'eficàcia" i "agilitar" el procés d'adjudicació de les inversions tecnològiques de l'Executiu.

Opcions per entrar en Telefónica

D'altra banda, es preveu que una de les qüestions principals que gestionarà la nova entitat pública serà l'entrada de l'Estat en Telefónica després que a mitjans del desembre passat el govern ordenés a la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI) adquirir fins i tot un 10% del capital social de l'operadora presidida per José María-Álvarez Pallete en resposta al sorprenent desembarcament en la companyia de la 'teleco' saudita STC.

"Tindria sentit, però caldrà veure'l amb el temps", va assenyalar dilluns passat Escrivá en ser preguntat sobre l'encaix que tindria que la SETT gestionés la participació estatal en Telefónica. En aquest context, les fonts consultades assenyalen que un dels escenaris possibles és que SEPI decideixi retardar el començament de la compra d'accions de Telefónica i esperi a la constitució de la SETT --una cosa que es preveu que tindrà lloc a l'estiu-- perquè sigui qui s'encarregui directament d'executar l'operació.

Una altra opció és que SEPI arrenqui el procés i que entorn de l'estiu, quan la nova empresa pública ja estigui en funcionament, traspassi a la SETT la participació que hagi adquirit fins al moment i que la nova empresa pública culmini l'adquisició del paquet accionarial del 10%.

La tercera possibilitat és que la SEPI completi l'operació al seu ritme i que, una vegada culminada, es traspassi a la SETT el 10% de Telefónica. No obstant això, l'opció que el hòlding que presideix Belén Gualda sigui qui es quedi amb la participació Estatal en Telefónica també està oberta. Més enllà d'aquests possibles escenaris, es pot recordar que SEPI està ultimant el contracte d'intermediació borsària per procedir a l'entrada del govern espanyol en Telefónica, un procés en el qual s'està sondejant tant a entitats financeres nacionals com estrangeres.

Aquest contracte està "a punt de ser adjudicat", segons van assenyalar a Europa Press fonts del mercat, que també van apuntar que, malgrat que en la terna figurin bancs estrangers, serien entitats financeres espanyoles com BBVA i CaixaBank les que estarien millor posicionades per executar finalment la intermediació borsària de l'operació.

S'hi suma que SEPI ja hauria adjudicat el contracte d'assessorament per executar el desembarcament del govern espanyol a Telefónica, si bé encara no s'ha donat a conèixer el nom de l'entitat financera que el durà a terme. En aquest sentit, SEPI ha rebutjat realitzar comentaris sobre aquest procediment a causa de la confidencialitat d'aquest.

Tramitació d'urgència en el Consell de Ministres

Com ja va indicar dilluns passat el ministre per a la Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, la idea de l'Executiu és tramitar d'urgència la creació de la SETT en el pròxim Consell de Ministres, és a dir, el 5 de març, si bé s'estima que l'aprovació del reial decret que establirà la creació de la nova entitat tindrà lloc en "dos o tres mesos".

La cartera de Transformació Digital també va apuntar que la SETT disposarà d'un equip especialitzat en "operacions d'inversió" per capitalitzar i consolidar els "projectes veritablement transformadors en l'àmbit tecnològic, i, en particular, en capitals de risc" orientat a fomentar la inversió en empreses emergents o scale-ups.

En aquest sentit, el mateix Escrivá va recordar la setmana passada durant un acte --precisament en ser preguntat sobre l'entrada de SEPI en Telefónica-- que va treballar durant 10 anys en un banc en l'àrea d'inversió corporativa.