L'accés a l'habitatge continua sent un problema per a bona part de la població, especialment jove. En el cas de l'habitatge de lloguer, als elevats preus ara també s'afegeixen altres de relacionats amb les estafes: des d'immobiliàries fantasma i anuncis falsos fins a propietaris que realment no ho són. Una problemàtica que ha crescut aixecada per l'ús de les noves tecnologies.

Recentment, està circulant per Internet u de les últimes estafes en la qual qualsevol pot ser víctima si no va amb compte. Es tracta d'un correu electrònic amb l'assumpte "Recordatori lloguer", que envien els estafadors fent-se passar per una empresa de gestió de lloguers. En el mail no apareix identificació i se sol·licita el pagament de la quota del lloguer que no ha estat abonada.

El que sí que inclou és l'IBAN d'un compte bancari espanyol i el codi BIC per realitzar la transferència, si bé no indica la quantitat a pagar ni el nom del titular del compte. No és més que una altra campanya de 'phishing' dirigida a tot aquell que estigui pagant un lloguer, però que pot jugar males passades als llogaters.

L'alerta l'ha donat ESET en una publicació del seu blog 'Protegir'-se. Segons assenyala el director d'investigació i conscienciació d'ESET Espanya, Josep Albors, els responsables d'aquesta campanya han optat per la via directa, a diferència d'altres atacs similars en els quals se solen incloure enllaços a pàgines fraudulentes o codi maliciós per infectar els dispositius.

Passos a seguir per no caure en l'estafa

Per a l'expert, hi ha diversos elements a tenir en compte a l'email que ens haurien de fer veure que es tracta d'una estafa. El primer és que no especifica quin és l'empresa o llogater que reclama el lloguer. Un altre factor és que la redacció del text està realitzada de forma genèrica, sense adreçar-se a una persona específica. El mail tampoc no estableix un termini màxim per realitzar el pagament, mentre que sí que inclou el número d'un compte bancari per fer el dipòsit.

"Tots aquests punts són un clar indicatiu que aquesta campanya no apunta a cap usuari en concret, tan sols a aquells que estiguin pagant un lloguer pel seu habitatge i que no es fixin massa en els detalls. El cost de realitzar aquest tipus de campanyes és bastant baix per als delinqüents, per la qual cosa, encara que aconsegueixin poques víctimes, és molt probable que obtingui beneficis," destaca Albors.

Així mateix, des d'ESET destaquen que és bastant probable que un usuari que hagi estat estafat d'aquesta forma ho denunciï a les autoritats i es procedeixi a realitzar una investigació. D'aquesta manera, "seguir el rastre dels diners hauria de ser senzill, ja que apareix un número de compte bancari espanyol i aquest compte ha de tenir un titular", asseguren.

Tanmateix, afegeix Albors, els diners transferits a aquest compte, "molt probablement no acabi allà, ja que el titular d'aquest compte pot ser un mulero que, de forma conscient o inconscient, estigui reexpedint els diners als delinqüents a canvi d'una comissió". A més, podríem estar davant d'un cas de suplantació d'identitat, on els delinqüents hagin utilitzat el DNI o un altre document identificatiu d'una persona obtingut de forma il·lícita per obrir un compte en el seu nom on rebre els diners de les estafes.

Una cosa que "proporciona als delinqüents certa impunitat, alhora que es culpabilitza una persona innocent d'aquestes estafes". Per tot això, l'expert assegura quee s molt probable que més d'un usuari caigui en la trampa dels ciberdelinqüents, per la qual cosa hem d'estar atents. "El que no hi ha dubte és que aquestes estafes relacionades amb lloguers estan en auge i, per tant, hem de caminar-nos amb mil ulls i comptar amb solucions de seguretat capaç de detectar-les", conclou.