La Reserva Federal dels Estats Units (Fed) té davant de si un nou combat. No ha passat ni una setmana des que Jerome Powell comparegués davant del Senat i la Cambra de Representants, on va emetre un missatge aguerrit contra la inflació, i el mercat vaticina un possible canvi de rumb. El president de la Reserva Federal va alçar la veu davant del desbocat IPC que encara manté els Estats Units. Powell creu que la inflació encara és molt lluny del que li agradaria a la institució bancària, per la qual cosa va obrir la porta a noves pujades de tipus d'interès. Però a més d'això, i atenent el missatge que va oferir el màxim mandatari de la Fed, el mercat es va fer a la idea que el que està per venir és una nova alça de 50 punts bàsics. De fet, analistes van confirmar a ON ECONOMIA que esperen uns tipus al 6% més aviat que tard.

Malgrat això, divendres passat va saltar pels aires el mercat en conèixer els problemes financers de Silicon Valley Bank, el qual ha caigut en fallida després de mantenir posicions en diverses empreses del sector tecnològic, que va ser un dels que pitjor aturat va sortir de 2022. Tal és el calat d'aquesta fallida que, en els últims dies, s'ha vist com afectava la majoria dels mercats de valors internacionals a causa del temor d'un nou crac financer. Els esmentats descensos borsaris també s'han vist en Wall Street, on estan sentint l'efecte del desastre de Silicon Valley Bank.

El mercat valora la idea que la Fed no mogui fitxa

Davant d'un panorama com l'actual, i veient que el pròxim 21 de març hi ha una nova reunió de tipus d'interès de la Fed, el mercat s'ha aventurat a afirmar que la Reserva Federal no mourà fitxa en la pròxima cita monetària. La realitat és que qualsevol moviment podria perpetrar la dinàmica de la Borsa nord-americana, i més amb l'elevada susceptibilitat que hi ha. Però si a això li sumem que el mercat es feia a la idea d'una alça de tipus superior al vist al febrer, l'afecció sobre la Borsa nord-americana podria ser encara més gran.

Ara com ara, els tipus d'interès dels Estats Units s'assenten sobre el 4,50%, els més elevats des de novembre de 2007. Aquesta cota és per si mateix una forta pressió al negoci de les empreses. Però si a més d'això li sumem el temor i els dubtes que han aflorat al mercat des de divendres passat, una variació monetària superior al vist al febrer podria obrir les portes a uns descensos voluminosos.

Goldman Sachs creu que la Reserva Federal interromprà les pujades

És per això per la qual cosa alguns analistes, com els de Goldman Sachs, donen per fet que la Fed no elevarà els tipus d'interès el pròxim 21 de març. Per al banc d'inversió nord-americana, la Reserva Federal interromprà els increments de tipus d'interès en la pròxima reunió davant de les turbulències origines en el sector bancari arran de la fallida de Silicon Valley Bank. "A la llum de la tensió en el sistema bancari, ja no esperem que el FOMC (la Reserva Federal) realitzi una pujada de tipus en la seva pròxima reunió del 21-22 de març", expliquen els analistes de Goldman Sachs.

La companyia amb seu a Nova York veu una pausa de les pujades de tipus davant de l'enrenou originat pel desastre de Silicon Valley Bank. Malgrat això, Goldman Sachs creu que la Fed tan sols es quedarà quieta en la pròxima reunió, i manté que aquesta emprendrà noves alces de 25 punts bàsics en les reunions de "maig, juny i juliol". Davant de la hipotètica frenada que anticipa Goldman Sachs, els analistes del banc esperen que els tipus d'interès s'ubiquin sobre el 5,25% i el 5,50%, encara que també incideixen en la incertesa que hi ha al mercat.

Silicon Valley Bank, un actor inesperat

Silicon Valley Bank pot haver-se convertit en aquest actor que no esperava la Reserva Federal. I és que es tracta d'un dels bancs de gran importància als Estats Units i un dels més actius al mercat borsari, mantenint posicions en diverses companyies del sector tech. L'anunci de l'ampliació de capital va desencadenar els dubtes en Borsa, una cosa que es va evidenciar amb la caiguda del 60% al mercat de valors. Després d'això, les autoritats van certificar la fallida de la companyia, sent aquesta la segona més voluminosa de la història financera dels Estats Units.

Amb tal repercussió, i veient com ha afectat sobre els valors bancaris de la resta de mercat internacionals, la Reserva Federal entén que d'apujar els tipus amb intensitat, podria soscavar encara més les cotitzacions de les firmes bancàries. Això es dona després que la setmana passada Powell mostrés una actitud dura contra la inflació, recolzant-se en el bon moment del mercat laboral del país americà per dur a terme la que seria la novena pujada de tipus consecutiva en menys d'un any. Cal veure el que ocorre en la pròxima reunió, però, de moment, hi ha agents del mercat que anticipen una pausa de les alces de tipus.