La conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat ha adjudicat a l'empresa COSPACE SL, propietària de la cadena de coworking Aticco, el projecte per convertir l'edifici de la Borsa de Barcelona en un hub financer. El departament ha publicat la resolució d'adjudicació de la convocatòria, feta a través de concurrència competitiva per "dur a terme la promoció, dinamització i competitivitat dels serveis financers entorn de la tecnologia, les finances sostenibles i l'emprenedoria d'inversió a Catalunya". 

D’acord amb la resolució, el nou operador haurà de convertir cinc de les nou plantes de l’edifici, propietat de la Generalitat i ubicat al passeig de Gràcia número 19, en unes oficines especialitzades en el foment i desenvolupament de projectes de l’àmbit de les finances, tant de caràcter nacional com internacional, i que donin suport a empreses emergents i en fase de creixement. En concret, en el camp de les finances tecnològiques (fintech i insurtech); les finances sostenibles; el capital risc i d’inversió en etapes inicials (business angels); el finançament col·lectiu (crowdfunding) i de préstec (crowdlending); serveis, gestores i fons d’inversió; neobancs; sistemes de pagament digital; ciberseguretat; big data o tecnologies jurídiques (legaltech), entre d’altres.

Per la seva banda, la Generalitat cedirà a l’operador l’ús de les plantes 5, 6, 7, 8 i 9 de l'edifici per un període de sis anys (2024 a 2029) en forma d’una subvenció en espècie. A canvi, l’empresa adjudicatària haurà de dur a terme les actuacions detallades a les bases del concurs i també abonarà a l’administració catalana la quantitat de 224.240 euros anuals.

Tech Barcelona es desvincula 

Qui finalment no participarà en aquest projecte que la Generalitat considera "estratègic" és l'associació privada Tech Barcelona, que el juliol del 2020 va arribar a anunciar la creació d'un nou Pier05 centrat en finances precisament en aquest immoble de la Borsa de Barcelona. Així i tot, després d'analitzar les condicions, l'entitat va optar per no presentar-se a la licitació i concentrar-se en els espais que ja gestiona el Pier01 i Pier03 situats a la zona marítima i el Pier07 ubicat a la Via Laietana de Barcelona. Tech Barcelona consideren que els seus centres Pier han de "permetre estructurar l'objectiu, que va més enllà dels espais físics i que impliquen vertebrar i dinamitzar la comunitat emprenedora i tecnològica de la ciutat".

"Projecte estratègic del Govern"

La implementació d’un hub financer a la seu històrica de la Borsa de Barcelona és un projecte estratègic del Govern català. A banda de la Borsa de Barcelona, que forma part del grup borsari suís Six, l’edifici també acull la seu de l’Associació Barcelona Centre Financer Europeu (BCFE) i el BCFE4S. En aquest sentit, l’objectiu és "posicionar la capital catalana en l’òrbita internacional com un centre dinamitzador de l’ecosistema financer, gràcies a les sinergies i les economies d’escala que s’hi poden generar en concertar activitats especialitzades d’alt valor afegit i en un entorn proper", han comentat des de la Generalitat. 

Respecte a COSPACE SL, l'empresa forma part de l'ecosistema Aticco, que compta amb Aticco Living, Aticco Lab y Aticco Ventures i és dirigit per Gabriel Espín