El cofundador de FTX i el nen prodigi del món de les criptomonedes, Sam Bankman-Fried, va ser condemnat aquest dijous a 25 anys de presó federal i a reemborsar més d'11.000 milions de dòlars per la seva condemna per càrrecs relacionats amb frau i blanqueig de diners.

Bankman-Fried, de 32 anys, s'enfrontava a una pena màxima de més de cent anys pels set delictes, entre els quals s'inclouen diversos càrrecs de frau i blanqueig de capitals, però els fiscals exigien entre 40 i 50 anys. Els advocats del jove demanaven de 5 anys i tres mesos a 6 anys i mig, ja que van assegurar que té intenció de tornar als afectats els diners defraudats.

La decisió final la va prendre el jutge Lewis Kaplan, que va presidir el judici contra Bankman-Fried que va durar un mes al novembre i també la supervisió d'altres casos com els de l'escriptora E. Jean Carroll i de l'expresident nord-americà Donald Trump.

Al novembre, Bankman-Fried va ser declarat culpable per un jurat de Nova York dels set delictes de frau i blanqueig de diner que se li imputaven. Bankman-Fried, de 30 anys que ja era milionari gràcies a la plataforma de criptomonedes FTX, s'ha dirigit aquest dijous directament al tribunal per dir que lamenta el que va passar i que hi havia coses que hauria d'haver fet i coses que no.

"Males decisions"

El jove també va admetre que va prendre "una sèrie de males decisions" com a director executiu de FTX i, fins i tot, va elogiar als seus antics socis comercials, com el cofundador Gary Wang i la seva exnòvia Caroline Ellison, que van testificar contra ell. Junts, tots van construir "una cosa bonica", va dir Bankman-Fried.

Milions de persones s'han vist afectades pel frau i la consegüent fallida de FTX i altres empreses fundades per Bankman-Fried. El jutge Kaplan ha dit aquest dijous que va trobar que la suma de les pèrdues per a les víctimes de Bankman-Fried supera els 550 milions de dòlars, l'extrem superior del rang donat per les pautes federals de sentència.

La pena imposada és la meitat de la que demanaven els fiscals. Durant el judici van recordar que "la seva vida va ser una d'il·limitada cobdícia i arrogància" mentre que "jugava sense parar amb els diners d'altres persones". "Coneixia les lleis, però va decidir que no li incumbien. Sabia el que la societat considera il·legal i immoral, però ho menyspreava basant-se en una megalomania perniciosa, guiada pels seus propis valors i el seu sentiment de superioritat".

FTX, que era una de les plataformes de criptomonedes més grans del món i va arribar a estar valorada en 30.131 milions d'euros, es va enfonsar el novembre de 2022 després que molts usuaris s'afanyessin a retirar els seus fons enmig d'informacions que posaven en dubte la solvència de la companyia. En concret, Sam Bankman-Fried va ser acusat de desviar gairebé 9.000 milions de dòlars dels clients de FTX per a altres finalitats.