Les empreses espanyoles viuen en la il·legalitat en matèria d'igualtat. Més concretament, 21.935 companyies, el 69% de les 32.314 empreses que estan obligades a tenir-lo (totes les que tenen més de 50 treballadors), ni ho han aprovat ni l'estan negociant, com ja va publicar aquest diumenge ON ECONOMIA. Hi ha només 7.889 que el tenen en vigor i 2.500 taules de negociació obertes. Però entre totes les que incompleixen, tan sols van ser detectades 1.058 infraccions (el 4,82% de les que no compleixen la llei) per part de la Inspecció del Treball, a les quals es van aplicar sancions que sumen 2,58 milions d'euros, segons xifres del ministeri de Treball. O sigui, que al 95,18% de les empreses que estaven obligades a tenir un pla d'igualtat o almenys començar a negociar-lo des de març de 2022, els ha sortit gratis viure en la il·legalitat.

A més de les sancions, el ministeri va realitzar 3.822 requeriments. "És totalment insuficient", defensa amb contundència Cristina Antoñanzas, sotssecretària general d'UGT i responsable d'igualtat, que creu que si hi hagués voluntat de les empreses "hi hauria 20.000 a l'espera, i no es dona el cas". Amb tot i amb això, els 2,58 milions d'euros en multes per incomplir plans d'igualtat dels inspectors de Treball són 8,6 vegades més que les imposades en 2021, que van ser de 324.800 euros per 163 sancions.

Són, en efecte, les empreses les que han de tenir la iniciativa d'arrencar el pla d'igualtat, que es resol amb una negociació col·lectiva amb els sindicats o comitès d'empresa. Des de l'any 2007, amb el Govern de Zapatero, les empreses de més de 250 treballadors i treballadores estan obligades a aplicar-lo, però el 2019 es van introduir novetats arran del pla d'igualtat que obliguen a renovar-lo per adaptar-lo a la nova normativa i, a més, amplia l'espectre a totes les empreses de més de 50 treballadors, que són 32.314 a tot Espanya. Va donar fins al 7 de març de 2020, un dia abans del 8 de març, a les empreses de més de 150 persones per tenir-lo acabat; fins al 7 de març de 2022 a les empreses de més de 100 persones i fins al 7 de març de 2022 a les empreses d'entre 50 i 100 persones. Però aquests terminis, finalment, es van quedar en el mer simbolisme, perquè a 7 de març de 2023 encara hi haurà 24.415 empreses, un 76% de les que estan obligades, sense pla d'igualtat.

L'incompliment, de qualsevol manera, anava arrossegant-se (i pitjor) de l'anterior llei: el 2019, només el 6% de les empreses que estaven obligades el complien, segons fonts sindicals, encara que havien tingut dotze anys per fer-ho des de la primera obligatorietat.

El pla d'Igualtat neix per reparar la discriminació de gènere en les empreses i obliga a prendre mesures quantificables i avaluables per identificar i millorar les situacions de desigualtat. Així, per exemple, la nova llei obliga a una auditoria retributiva que permeti conèixer a l'empresa la bretxa salarial i a establir un calendari i un comitè de seguiment per complir millores.

Els inspectors, sobrecarregats de treball

La baixa ràtio de sancions que aplica la inspecció de Treball coincideix amb un període d'alta conflictivitat laboral i sobrecàrrega de feina en aquest departament que depèn del ministeri liderat per Yolanda Díaz i que s'ha saldat amb diverses vagues des de començament d'any. Els sindicats demanen des de fa mesos que es reforci la plantilla i es compleixi un pla estratègic firmat el novembre de 2021 que no s'ha complert i que reforçaria el paper i l'estructura d'aquest òrgan. "La ministra del diàleg social no dialoga i no podem assumir la càrrega de treball a què se'ns sotmet", afirma a ON ECONOMIA Ana Ercoreca, presidenta del Sindicat d'Inspectors de Treball i Seguretat Social (SITSS).

Els inspectors han arribat a amenaçar de vaga indefinida i, per a Ercoreca, la situació és clau perquè no s'hagin pogut dur a terme més actuacions d'igualtat. "L'ampliació del ventall a empreses de 50 o més suposa una gran càrrega de treball i no ha vingut de la mà de personal per dur a terme més inspeccions", explica Ercoreca, que enumera noves tasques com poder abordar el teletreball, combatre els falsos autònoms o les tasques que van haver d'assumir durant el covid per comprovar les desinfeccions "sense un reforç operatiu".

Amb 1.000 inspectors a tot Espanya, la inspecció de Treball va aconseguir regularitzar la situació de 30.000 empleades de la llar l'any 2021, últim any del que hi ha informe estadístic anual i en el que va realitzar 223.982 visites i va imposar 57.652 sancions. La reforma laboral, la pujada del Salari Mínim Interprofessional i els múltiples canvis abordats per la ministra de Treball per millorar la situació dels treballadors i treballadores a Espanya, paradoxalment, suposa un augment de l'estrès i de la càrrega laboral dels inspectors que han de fer que tot això es compleixi. I, en aquesta conjuntura, la il·legalitat i la impunitat és el que impera en matèria de plans d'igualtat.