El contracte fix discontinu ha estat el que més ha crescut des que es va posar en marxa la reforma laboral, en part per l'escàs ús que s'anava fent d'aquesta modalitat. Tanmateix, en els dos últims mesos ha perdut empenta i registra els descensos més grans dins de la modalitat de contractes indefinits. L'estrella de la reforma de Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball en funcions, ha patit una caiguda del 23,8% el setembre, en comparació amb el mateix mes de l'any passat, i un 18,3% a l'octubre. Si bé és cert que les altres modalitats de contractes indefinits -el de temps complet i el de temps parcial- també han descendit aquests dos mesos, ho han fet a un ritme més baix: a l'octubre, el primer baixa en termes anuals un 7,3% i el segon un 12,5%, i en setembre, un 16,5% i un 18,4% respectivament. En ambdós mesos, per sota de la modalitat de fix discontinu.

Caldrà esperar a veure el comportament en els mesos vinents, però suposa un canvi de tendència, perquè des de gener del 2022, quan va entrar en vigor la nova normativa laboral, mes rere mes, el fix discontinu ha tingut un millor comportament que els altres dos. És, doncs, la primera vegada que aquest contracte té els pitjors registres. La qual cosa no significa que no continuï utilitzant-se, ja que a l'octubre se n'han firmat 212.376 (259.834 el mateix mes de l'any passat) i el setembre 214.192 (281.253 el 2022).

Debilitat econòmica

Dos són els motius que expliquen la caiguda en la firma de contractes: el primer, que l'economia s'està debilitant pel menor consum, efecte directe d'una inflació més gran i la pujada dels tipus d'interès, el que redueix els ritmes de creació d'ocupació i, la segona, que com ve advertint el Ministeri de Treball, el nombre de contractes es va reduint a causa de l'estabilitat en l'ocupació generada per la firma de contractes indefinits més gran. En teoria, aquests treballadors no han de perdre la seva feina i, per tant, no necessiten firmar nous contractes per poder treballar.

Des d'abril d'aquest any, s'aprecia un descens de la firma de les tres modalitats de contractes indefinits, en comparació amb el mateix mes. En gran manera, es deu a un efecte estadístic, ja que la reforma laboral, encara que es va posar en marxa l'1 de gener, va tenir tres mesos, fins a l'entrada total. Per aquesta raó, encara que en el primer trimestre de 2022 els indefinits van tenir ja forts increments, l'abril d'aquell any es van disparar, molt especialment el fix discontinu, ja que partia d'uns nivells molt baixos el 2021. Per entendre la dimensió, el gener de 2022 si van firmar 26.426 contractes fixos discontinus i l'abril d'aquell mes eren 264.524, amb un increment del 1.270% respecte a abril de 2021, amb un rècord de 292.679 contractes firmats el juny de l'any passat.

A causa d'aquest esglaó estadístic i al menor ritme de creació d'ocupació, l'abril d'aquest any les taxes anuals es van tornar negatives per als tres tipus de contractes que van començar a firmar-se en menor ritme que en els mateixos mesos de 2022. Tanmateix, el fix discontinu va tenir un millor comportament i les seves caigudes han sentit inferiors. Fins i tot el juny i el juliol, es van firmar més d'aquests contractes que de la modalitat d'indefinits a temps complet, una cosa que no s'havia produït mai. El millor comportament dels fixos discontinus en els vuit primers mesos de l'any ha permès que fins a l'octubre s'hagin realitzat 1,97 milions de contractes de fix discontinu, 36.000 més que en el mateix període de l'any passat, el que implica un increment del 2%.

A diferència de la modalitat d'indefinit a temps complet, s'han firmat 2,35 milions de gener a octubre, amb una caiguda del 7% respecte al mateix període de l'any passat, i del temps parcial s'han registrat 1,31 milions, un 11,6% menys que el 2022. Però alguna cosa ha passat els dos mesos que ha restat popularitat a l'estrella de la reforma laboral: mentre els indefinits a temps complet decreixen un 12,2% i els de temps parcial el 15,6%, els fixos discontinus redueixen un 21,2% respecte a la suma de setembre i octubre del 2022.

Inspecció de Treball

Des del Ministeri de Treball han reconegut en diverses ocasions que s'estava produint un frau en la modalitat de fix discontinu, especialment en sectors com el d'educació, que prescindeixen dels professors un o dos mesos a l'estiu i, en comptes de pagar-los vacances (com els mestres públics), se'n van a l'atur per tornar al setembre gràcies a aquesta modalitat contractual. I ha enviat a la Inspecció de Treball a veure si el fix discontinu es justifica o hauria de ser un indefinit normal en molts centres educatius.

Això explicaria el fort descens produït en els mesos de setembre i octubre, quan es realitzen les contractacions en educació i que aquest any, en aquells dos mesos se n'hagin contractat 114.500 fixos discontinus menys que en el mateix període del 2022. Els experts es mostren cauts i adverteixen que caldrà esperar als següents mesos per veure si la disminució de l'ús dels fixos discontinus es deu a aquest sector, o és una mica més profund.