La Inspecció de Treball ha convertit 27.116 contractes fixos discontinus en indefinits ordinaris en detectar frau en l'ús d'aquesta modalitat durant l'any passat, segons avancen a ON ECONOMIA fonts del Ministeri de Treball, que matisen que no tots els contractes transformats van ser firmats després de l'entrada en vigor de la reforma laboral. I precisen que no tenen desagregats els contractes irregulars en funció de quan van ser firmats. Un nivell de frau baix si es compara amb els 850.000 fixos discontinus que estan actius cada mes segons les dades de la Seguretat Social.

En l'últim tram de l'any passat, el Ministeri de Treball va posar en marxa una campanya de xoc per detectar irregularitats als contractes de fixos discontinus perquè tenia indicis que s'estaven produint irregularitats en l'ús d'aquest contracte. D'altra banda, l'acció dels inspectors i els subinspectors ha permès que 277.485 contractes temporals s'hagin transformat en indefinits, gairebé cent mil menys que el 2021. No obstant això, des del Ministeri expliquen aquesta diferència en la caiguda de l'ús de contractes temporals des de l'entrada de la reforma laboral que ha reduït durant l'any passat en 1,8 milions les persones afiliades a la Seguretat Social amb aquesta modalitat contractual.

Sense períodes d'inactivitat

María José Díaz, portaveu de la Unió Progressista d'Inspectors de Treball, Upit, explica a ON ECONOMIA que en les instruccions remeses amb motiu del pla de xoc dut a terme l'any passat es determinava que havien de controlar el temps continuat que prestaven els serveis els treballadors inspeccionats, inclosos períodes anteriors a la reforma laboral si el contracte s'havia firmat abans. És a dir, havien d'esbrinar si el treballador contractat com a fix discontinu havia tingut períodes d'inactivitat o havia donat servei de manera continuada. En cas de ser així, no es justifica la modalitat de fix discontinu i s'ha obligat l'empresa a transformar-lo en indefinit ordinari.

El volum de nous contractes de fixos discontinus firmats des de la reforma laboral (2,3 milions al llarg de tot el 2022) ha portat la Inspecció de Treball a incloure en el pla d'inspecció d'aquest any una campanya específica per a aquest tipus de contractes que, a diferència de la de l'any passat que va ser un pla de xoc, estarà programada per al conjunt de l'any. De moment, no s'ha notificat a inspectors i subinspectors en quin tipus de frau hauran de concentrar la seva actuació.

Noves irregularitats

Perquè les irregularitats poden ser diferents; per exemple, en comptes de mantenir en actiu tot l'any el fix discontinu, com s'ha inspeccionat l'any passat, es podria donar el cas contrari: que una empresa allargui els períodes d'inactivitat i no faci la "crida" perquè s'incorpori de nou a la seva ocupació. La inspectora Díaz matisa que ha passat un any des de la reforma laboral, poc temps per veure com s'han comportat les crides.

Des d'UGT comenten que aquest any també s'ha perseguit la possible contractació en frau de llei de persones que ja treballaven en l'empresa amb contractes d'obra i serveis concatenats i que després de la desaparició d'aquest model temporal hagin optat per contractar el treballador com a fix discontinu. El que seria un clar frau de llei, ja que hauria de ser sota un contracte indefinit ordinari, comenten els inspectors afiliats al sindicat. Igualment comenten, igual com la portaveu d'Upit, que es començaran a detectar irregularitats en els terminis de crida.

Un ús totalment diferent

En qualsevol cas, uns i d'altres incideixen que el contracte fix discontinu ha canviat la seva naturalesa legal, cosa que obre la porta a una casuística d'irregularitats més gran. Abans de la reforma laboral, aquest contracte es limitava a sectors amb necessitats estacionals, com els hotels de platja, per exemple, on era molt clar el període d'activitat i d'inactivitat que es repetia cada any.

Després de la reforma laboral, s'amplia el seu ús a tres causes més. A més de l'estacional clàssic, s'han transformat en fixos discontinus els treballadors "periòdics" d'activitats com els menjadors escolars, que abans estaven sota contractes indefinits a temps parcial; un segon grup, el més nombrós, que estaven contractats en contractes mercantils i administratius per obra i serveis, o els treballadors de la construcció, que tenien un contracte específic que ha desaparegut, reconvertits en fixos discontinus, o un quart supòsit a través de les ETT.

Abans de la reforma, aquestes empreses feien, en general, un contracte temporal al personal que cedien als seus clients i ara han de contractar-los mitjançant un fix discontinu a fi de mantenir-los el temps més gran possible en actiu passant-los d'un client a un altre. Des d'UGT comenten respecte a aquest nou ús del contracte fix discontinu a veure com s'encaixa la cessió d'aquests treballadors. Tot un ampli ventall d'usos que obre la porta a noves irregularitats que la Inspecció haurà d'anar detectant.