Fira de Barcelona i el seu soci xinès, el grup constructor i immobiliari Greenland Holdings, han reprès el projecte per dissenyar, construir i gestionar un recinte firal a la ciutat xinesa de Shangqiu, amb l'objectiu de tenir-lo enllestit per a 2025. Aquest serà el tercer recinte que Fira de Barcelona gestionarà al país asiàtic i s'afegirà als espais firals de les ciutats de Xuzhou i de Nanchang, que ha projectat la joint venture de Fira de Barcelona i Greenland, creada el juliol de 2022. "Greenland ja treballa en els esbossos del disseny", avança ON ECONOMIA el director del negoci internacional de la institució, Ricard Zapatero.
De moment, Fira de Barcelona és l'encarregada de gestionar, tant comercialment, tècnicament, com per logística i operativa, els recintes de Xuzhou i Nanchang, que sumen prop de 240.000 m² de superfície expositiva i que per a aquest any acolliran 71 salons i congressos, que suposa un important creixement respecte als 41 que es va realitzar el 2022. Entre ells, destaquen la Fira d'Equipament Educatiu, que ocuparà la totalitat dels 140.000 m² del recinte de Nanchang o l'Exposició de l'Associació de Pràctica de Laboratori Clínic de la Xina, amb més de 90.000 m2 d'espai expositiu. A Xuzhou, per exemple, se celebrarà una fira de material per a la construcció, amb 50.000 m2 d'exposició. "Aquest any l'activitat s'ha recuperat exponencialment a la Xina, ja que el 2022 hi va haver encara alguns mesos d'inactivitat a causa de les restriccions per la pandèmia", concreta Zapatero.
L'organització de salons a l'exterior i la gestió de recintes firals forma part de l'estratègia d'expansió internacional iniciada per Fira de Barcelona fa més de 10 anys. "Tenim un doble objectiu: reforçar la marca de Fira de Barcelona al món i, sobretot, acompanyar als expositors que confien en Fira en l'obertura de nous mercats i en la recerca de noves oportunitats de negoci allà on siguem presents", explica Ricard Zapatero. El directiu insisteix que la finalitat última no és el volum d'ingressos que pugui aportar aquesta divisió de negoci, ja que de moment suposa entorn del 5% de la facturació global, és a dir, uns 11 milions d'euros dels 211 milions que va generar Fira, el 2022. "La nostra activitat a l'exterior se centra en la gestió dels esdeveniments, pel que facturem en concepte de royalties de la marca i per la gestió pròpiament dita, i sempre treballem amb socis locals que són els encarregats de l'organització i en conseqüència els que facturen als expositors per la seva participació i ocupació dels estands", concreta.
Per això, Fira de Barcelona "exporta" els salons que organitza directament la institució, com poden ser Alimentaria, IoT o Smart City Expo World Congress. Amb aquest últim, el responsable firal inicia aquest mes de març les activitats que Fira ha planificat a l'exterior, per a 2023. Aquesta setmana s'inaugura l'edició brasilera de Smart City Expo World Congress, que té lloc a Curitiba. Però per a aquest any està previst també una edició específica a Bogotà, que viurà la seva primera edició del 31 de maig al 2 de juny a la capital de Colòmbia. Smart City Expo World Congress és un dels salons amb més rèpliques internacionals, ja que se'n duran a terme uns altres vuit en el que queda d'any i que arribessin des dels Estats Units a la Xina.
Una estratègia que també pensen seguir amb el saló IoT, ha confirmat Zapatero. Amb aquest certamen, Fira de Barcelona espera arribar al Brasil el 2024, "si és possible", admet el director, alhora que confirma que treballen per poder organitzar Iwater, el certamen sobre gestió sostenible i intel·ligent de l'aigua a través de la innovació i la tecnologia. De moment, l'equip firal col·laborarà aquest any amb la fira Expo Aigua, de Santiago de Xile.
Ricard Zapatero destaca que el 2023 representa també la tornada a la normalitat respecte a l'activitat exterior de Fira de Barcelona. "Més enllà del nombre d'esdeveniments anuals, estem veient com el seu volum i participants previstos estan tornant a nivells prepandèmia, la qual cosa és molt positiu per les oportunitats de negoci i la dinamització econòmica que generen tant als països on se celebren com entre les empreses participants".
A més, entre els salons que aquest any formaran part de la cartera internacional de Fira de Barcelona, destaca la quarta edició d'HostelCuba, el Saló Internacional de l'Equipament per a Hotels, Restaurants i Serveis Turístics que se celebrarà del 23 al 25 de maig al recinte firal de Pabexpo de l'Havana. Serà l'edició més important fins ara amb més de 20.000 m² de superfície expositiva, un 20% més que en l'última convocatòria celebrada el 2019.