Els càlculs dels experts econòmics de la Fundació Rafael del Pino, BBVA Research i Fedea són contundents respecte a l'impacte dels aranzels comercials que estableixen els Estats Units, sobre l'economia espanyola. Dos vectors seran determinants. D'una banda, el creixement econòmic (PIB) es reduirà 0,3 punts percentuals de mitjana entre 2025-2027. D'altra banda, les exportacions totals espanyoles tindrien una caiguda mitjana de l'1,6%, en el mateix període.

Segons es desprèn de l'Observatori sobre el Cicle Econòmic a Espanya, publicat aquest dilluns per les tres entitats, Espanya mostra, amb relació a altres països europeus, una posició negociadora relativament favorable davant els EUA en comerç de béns i proteccionisme no aranzelari. No obstant això, en l'estudi s'adverteix sobre la debilitat espanyola relativa en inversió directa en els EUA i en l'esforç en despesa en defensa respecte als seus socis europeus. "La comparació internacional indica que, malgrat no satisfer totes les demandes expressades fins al moment per l'Administració Trump, Espanya manté una posició negociadora comparable o fins i tot millor que la mitjana de la UE", han destacat els experts en l'informe, a què ha tingut accés Europa Press.

Malgrat la situació d'elevada incertesa després de la proposta aranzelària del president nord-americà Donald Trump, a l'informe es destaca que l'economia espanyola ha mostrat una evolució favorable de la inflació i del PIB, que han continuat comportant-se millor de l'esperat des de finals de 2023.

L'Observatori subratlla que l'economia espanyola continua amb la recuperació postpandèmia, convergint al camí històric de creixement, recolzat en factors estructurals com la millora de la productivitat, l'augment de la població activa i una sòlida balança per compte corrent.

Entre les seves principals conclusions, l'Observatori destaca que la bretxa del PIB per persona en edat de treballar respecte al seu nivell tendencial s'ha reduït fins a un 0,9%, consolidant el camí de recuperació iniciat després de la pandèmia. "Aquesta millora es recolza en el dinamisme del consum privat, el crèdit a empreses i una sòlida evolució del mercat laboral, amb la taxa d'atur caient al 10,7%, el seu nivell més baix des de 2008", han explicat els experts.

Segons l'anàlisi, els canvis sobtats del patró de la despesa privada (xocs) de demanda, especialment els vinculats al consum i la demanda d'habitatge, i al crèdit empresarial, han estat els principals impulsors del creixement recent. Al contrari, alguns factors d'oferta, com els lligats a la productivitat total dels factors (PTF) o al capital residencial, han llastat l'avenç del PIB.

Per la seva part, el sector exterior ha mantingut el seu paper com a pilar del creixement, encara que les exportacions mostren una desacceleració des de mitjans de 2023 per la debilitat de la demanda externa. Les importacions, per la seva part, han moderat el seu ritme gràcies a la millora de la competitivitat.