El preu de la llum ha estat, i és, una de les qüestions prioritàries per a milions d'espanyols. En l'últim tram de l'exercici, la desescalada del preu del qual ha estat un dels maldecaps del Govern espanyol, ha afavorit que les factures de les llars descendeixin, eixamplant una mica la butxaca dels consumidors. En la jornada d'avui divendres, el preu de la llum s'ubica entre els 5,47 euros per MWh i els 6,02 euros per MWh, segons dades d'epdata. Aquest preu és el més baix des de febrer de 2021.

El descens del preu de la llum ha estat una de les poques bones notícies de l'últim tram de l'exercici. I és que, fins fa nou mesos, el preu de la llum superava els 545 euros per MWh. La devaluació del preu de la llum, a més d'alleujar les famílies espanyoles, és un dels motius de la rebaixa de l'IPC, que, tenint en compte la dada avançada del mes de desembre ofert per l'INE, se situa en un 5,8%. La inflació ja s'ubica en el nivell més baix dels últims 12 mesos, i la caiguda del preu de la llum, i per descomptat la frenada del preu del gas en el Mibgas, han estat dos catalitzadors dels descensos mensuals de l'IPC.

Els preus de l'electricitat en pugen menys que fa un any

Així ho explica l'INE a l'informe sobre l'IPC avançat. L'organisme assegura que "l'evolució de l'IPC és deguda que els preus de l'electricitat pugen menys que el desembre de 2021 i que els carburants registren un descens més gran que l'any passat". Això ha estat corroborat per Nadia Calviño, vicepresidenta primera del Govern espanyol i ministra d'Assumptes Econòmics, qui ha assegurat que el descens de l'IPC responia a la baixada del preu de la llum i els carburants. Malgrat que la inflació subjacent continua pujant, la taxa anual inflacionària ha mostrat el seu cinquè descens consecutiu i s'ha situat en els nivells més baixos de l'últim any.

Fent la vista enrere, la situació actual amb els preus de l'electricitat i l'energia era inimaginable fa un semestre. El desbocat preu de la llum ja era una de les problemàtiques de l'actual Govern espanyol sense haver esclatat la guerra a Ucraïna. Però amb l'origen del conflicte armat, la llum va tornar a escalar fins a cotes mai vistes. El passat 8 de març, el preu de la llum va tocar màximes en 545 euros per MWh. Al seu torn, el preu del gas, el qual és crucial per a la producció de la llum, es va mantenir per sobre dels 100 euros per MWh durant gran part del primer semestre de l'any.

L''excepció ibèrica' guanya sencers

L'eina que l'Executiu liderat per Pedro Sánchez va proposar a la Comissió Europea va ser l'excepció ibèrica'. I el que en aquell moment podia semblar una eina mancada d'efecte sobre el preu del gas, s'ha convertit en el principal motiu de la desescalada tant del preu de l'hidrocarbur com del valor de la llum.

L'excepció ibèrica' va entrar en vigor el passat 14 de juny, i des de l'esmentada data, el preu del gas en el Mibgas, mercat de referència per a Espanya i Portugal, ha anat caient fins a ubicar-se en els 63 euros per MWh que manté actualment. El preu de l'hidrocarbur és essencial a l'hora de xifrar el preu de la llum. I és que el gas és un dels pocs subministraments energètics que pot satisfer l'elevada demanda de llum per complet. Per això la matèria primera és una de les fonts que més incidència té sobre la producció elèctrica.

Des del 14 de juny, data en la qual l'excepció ibèrica' va entrar en vigor, el preu del gas en el Mibgas ha cedit fins a un 23%. Però sí que atenem l'evolució de la llum des que la mesura es va aplicar, el preu d'aquesta ha cedit més d'un 97%. Sense el 'mecanisme ibèric', el preu de la llum a Espanya seria de mitjana d'uns 50,53 euros per MWh.

L'IPC cau més d'un 4% des de juny

La devaluació de l'electricitat com del gas ha tingut un efecte directe sobre la rebaixa de l'IPC a escala interanual. El recorregut que ve mostrant la inflació a Espanya és baixista des que s'apliqués l'excepció ibèrica'. Al juny, l'IPC espanyol es va situar sobre el 10,2%. Després de dos mesos consecutius amb alces, la inflació va començar a situar-se en els nivells actuals (5,8%, segons l'últim informe de l'IPC avançat ofert per l'INE). És a dir, des de juny, mes en què l'excepció ibèrica va entrar en vigor', la inflació a Espanya ha reduït en més de quatre punts percentuals.

Les pujades de tipus d'interès del Banc Central Europeu ha estat un altre dels motius que ha pogut minimitzar l'impacte de la inflació a Espanya. El Vell Continent tanca l'exercici amb les taxes d'interès en 2,50%, el nivell més elevat des de desembre de 2008. L'organisme vicepresidido per Luis de Guindos va assegurar que continuarien elevant els tipus en els primers compassos del 2023. Això podria ajudar a rebaixar la inflació del país mediterrani.

Malgrat que la inflació continua sent incessant, sobretot en els aliments, la rebaixa es va notant a poc a poc sobre la butxaca dels consumidors. La caiguda del preu del gas, com la devaluació del preu de la llum, han estat crucials a l'hora de veure un descens de l'IPC interanual. L'excepció ibèrica s'ha convertit en l'eina que ha catalitzat els descensos al mercat energètic espanyol. Sis mesos després, l'efecte de l'eina està fent efecte.

Està per veure si la mesura continua tenint efecte sobre el mercat energètic espanyol fins al pròxim 31 de maig de 2023, data en la qual està prevista la interrupció del mecanisme ibèric. La prolongació de l'excepció ibèrica és una opció que ja s'ha posat sobre la taula i de la qual, a priori, no veu amb mals ulls la Comissió Europea. Fins i tot això, tot dependrà de com evolucionin els preus del mercat energètic.