Acord enmig de la guerra comercial. El Regne Unit i els Estats Units han anunciat aquest dijous un acord comercial pel qual Washington reduirà els seus aranzels als automòbils i a l'acer, mentre que Londres ampliarà l'accés al seu mercat carni, a més de rebaixar al seu soci les taxes a l'etanol. El president nord-americà, Donald Trump, ha fet públic el pacte a la Casa Blanca, del qual ha assegurat que és "molt bo per als dos països", a la qual cosa el primer ministre britànic, Keir Starmer, ha agregat que es tracta d'"un dia fantàstic i històric".
Encara que els detalls es continuaran perfilant en els pròxims mesos, aquest dijous s'han fet públiques les bases del conveni. Si bé ambdós tenen un impacte limitat en el conjunt de l'economia britànica, Starmer els considera "clau" per al seu pla d'associacions bilaterals i una validació de la seva tàctica d'abordar "amb calma" la negociació amb Trump, davant rivals polítics que li reclamaven més fermesa.
Els EUA reduiran al 10% els aranzels al Regne Unit
D'acord amb Downing Street, els Estats Units reduiran al 10% els aranzels sobre els primers 100.000 vehicles britànics que importi cada any, del 27,5% actual, que inclou tarifes anteriors i les del 25% aplicades des d'abril. El secretari de Comerç nord-americà, Howard Lutnick, ha indicat que els EUA fabriquen 16 milions de cotxes cada any, per la qual cosa això "representa només el 0,6%, però per als fabricants d'automòbils del Regne Unit suposa desenes de milers de llocs de treball que el president (Trump) s'ha compromès a protegir".
El mateix Trump ha explicat que ha decidit acceptar aquesta quota amb l'objectiu d'ajudar fabricants de "cotxes especials" de marques com Rolls-Royce o Jaguar. Lutnick també ha anunciat que s'ha permès que els motors d'aviació que Rolls-Royce ven al fabricant nord-americà Boeing "entrin lliures d'aranzels" i ha avançat que "s'anunciarà al Regne Unit la compra d'avions Boeing per valor de 10.000 milions de dòlars".
El Govern britànic ha informat també que l'acer i l'alumini d'aquest país quedaran exempts de la taxa del 25% que els EUA apliquen a altres territoris. Amb tot, Washington mantindrà intacte l'aranzel del 10% sobre la majoria de productes que imposa a gairebé tot el món.
Segons Downing Street, el Regne Unit i els Estats Units han acordat a més "un nou accés recíproc al mercat de la carn de boví". Londres també eliminarà l'aranzel a l'etanol importat dels Estats Units, producte que s'utilitza per produir cervesa, i ambdues Administracions continuaran treballant en un possible pacte per al sector farmacèutic. L'Executiu ha subratllat que l'Impost sobre Serveis Digitals, que afecta les grans tecnològiques nord-americanes, "es manté sense canvis", en lloc de reduir-se, com es temia al Regne Unit, i al seu lloc, els dos governs treballaran en un acord comercial digital.
"Aquest acord històric beneficia a les empreses i als treballadors britànics, en protegir milers de llocs de treball en sectors clau, com la fabricació d'automòbils i la siderúrgia", ha afirmat Starmer després de fer públic l'anunci durant una visita a la planta de Jaguar Land Rover a Solihull (centre d'Anglaterra).