La Comissió Europea ha anunciat aquest dijous que denunciarà davant de l'Organització Mundial del Comerç (OMC) els aranzels massius imposats pel president dels Estats Units, Donald Trump, a totes les importacions estrangeres, incloses les de la Unió Europea. La Unió Europea també ha fet pública la seva proposta per a una segona ronda de represàlies amb què gravar productes nord-americans per valor de gairebé 100.000 milions d'euros. Una mostra més que la UE no es mantindrà "de braços plegats" davant de l'ofensiva aranzelària. El mes d'abril passat, els Veintisiete van aprovar les primeres mesures en resposta a les taxes del president dels Estats Units, Donald Trump: aranzels del 25% contra els productes nord-americans per valor de 21.000 milions d'euros.
Aquesta mesurada més les anunciades aquest dijous és la resposta dissenyada per Brussel·les per respondre tant al 20% dels aranzels indiscriminats que els Estats Units imposen a totes les importacions europees (temporalment rebaixat al 10%) com al 25% amb el qual graven les importacions de cotxes i peces d'automòbil amb origen a la UE.
A més, Brussel·les dissenya un nou catàleg de productes nord-americans que els serveis comunitaris planteja gravar afectarà una àmplia gamma d'importacions per valor de 95.000 milions d'euros, des de productes industrials fins a agrícoles; però afegeix també l'impacte de possibles restriccions a l'exportació de ferralla i productes químics europeus per valor de 4.400 milions d'euros.
La Comissió, que no ha volgut donar detalls sobre com marxen les converses amb Washington, està disposada a preveure aquestes noves contramesures si les negociacions "no desemboquen en un resultat mútuament beneficiós i en la supressió dels aranzels nord-americans". El comissari de Comerç i Seguretat Econòmica i negociador de la UE, Maros Sefcovic, ha assegurat que el bloc "segueix plenament compromès" tant en l'àmbit polític com a tècnic amb Washington per trobar una solució a la crisi aranzelària, però ha deixat clar que no acceptaran un acord "a qualsevol preu" i per això la UE persisteix en la preparació de la seva resposta.
Confiant en les negociacions
"La UE continua plenament compromesa amb la recerca de resultats negociats amb els Estats Units. Creiem que poden assolir-se bons acords en benefici dels consumidors i les empreses d'ambdós costats de l'Atlàntic", va indicar també en un comunicat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen. Per això fonts comunitàries van subratllar a Efe que, més que de "represàlies", és necessari parlar de "reequilibrar" la situació si els aranzels nord-americans finalment es mantenen més a mitjà o llarg termini.
En el seu comunicat, la Comissió Europea va agregar que està preparant-se per a totes les possibilitats, "i la consulta impulsada avui i que estarà oberta fins al 10 de juny [per confeccionar una llista de productes nord-americans] ens ajudarà a orientar-nos en aquesta feina necessària", va concretar Von der Leyen.
L'opinió de la Unió Europea (UE) és que els aranzels nord-americans "violen flagrantment les normes fonamentals de l'OMC", segons va explicar la Comissió, l'objectiu de la qual és "reafirmar que les normes acordades internacionalment són importants i no poden ser incompletes unilateralment per cap membre" de l'organització amb seu a Ginebra.
Instar a un acord orquestrat per l'OMC
El primer pas d'un procés davant de l'OMC, va recordar la Comissió, és demanar a un altre país de celebrar consultes per tractar de solucionar les seves diferències: "Avui ho anunciem i és una cosa que farem en les setmanes vinents", van indicar fonts comunitàries. Una vegada que la UE presenti formalment la seva sol·licitud de consultes a l'OMC, les dues parts tindran fins a dos mesos per trobar una solució de mutu acord i, si les converses fracassen, la UE podrà sol·licitar la creació d'un panell que avaluarà el fons de l'assumpte.
La Comissió també va indicar que continua vigilant atentament la possible desviació d'exportacions mundials cap al mercat de la UE que podria provocar els aranzels nord-americans imposats a tercers països. Mentrestant, va assegurar que "continuarà negociant amb altres socis comercials per trobar noves sortides a les exportacions i diversificar les nostres fonts de subministrament", així com treballant per reduir les barreres i reforçar el mercat únic de la UE.