La compra de l'habitatge, sigui per una temporada o per a sempre, és sens dubte una de les principals inversions personals que es fan al llarg de la vida, per no dir que pot arribar a ser la més important. Per tant, cal tenir cura abans d'executar-la. Les decepcions o les errades moltes vegades no es poden revertir, si més no, sense costos posteriors. Les recomanacions que poden servir per a qualsevol comprador, són les següents:
1.- Cal fer un pressupost, però el més essencial és ser realista amb la situació financera d’un mateix o del conjunt la família. En tots els casos s’ha de tenir en compte tres extrems imprescindibles: de quin nivell d’estalvis es pot disposar; tenir clar si es compleixen els requisits bàsics per poder accedir a finançament bancari -no s’ha d’oblidar que les entitats només atorguen, per línia general, el 80% del total del valor de l’adquisició-; i finalment, quin nivell de despesa mensual es pot assumir sumant al cost de la hipoteca el pressupost que es destina a la manutenció, el pagament dels serveis bàsics -aigua, llum, gas, telefonia-, possibles despeses d’escolarització si es tenen fills o altres costos fixos que s’hagin assumit i que s’hagin de mantenir en el temps.
2.- Cal pensar molt bé quin tipus d’habitatge es necessita, més que quin tipus d’habitatge es vol o s’anhela. “La compra d’un habitatge no és un pas senzill, segurament és l’adquisició més important que farem al llarg de la nostra vida”, adverteix Ferran Font, director d'estudis i portaveu de la plataforma immobiliària pisos.com. Per a aquest expert, s’ha de valorar si pensem en un pis o casa per tota la vida o per un període determinat i, en conseqüència, precisar per quantes persones el necessitem i quins serveis volem que tingui.
3.- Cal valorar els costos dels serveis que hauran d’assumir en funció del tipus de casa que aconseguim. És a dir, no és el mateix el cost d’una comunitat de propietaris en funció del nombre de veïns, del tipus de serveis -porter, ascensor-, de les prestacions de l’immoble -jardí i/o piscina comunitària, per exemple-.
4.- Cal triar quina ubicació és preferible. Des de saber si es vol desenvolupar el projecte de vida a la ciutat o en àrees rurals; si es vol un municipi gran o petit. En aquest punt també hi té a veure molt el pressupost de què disposarem. “No cal triar una zona on els preus dels habitatges superin ja d’entrada els nostres pressupostos”, afegeix l’expert. També hi haurà un cost col·lateral, en alguns casos, si la residència està lluny de la feina i s’han d’assumir els desplaçaments diaris al lloc de treball, per exemple.
5.- Cal buscar molt! Els consells per trobar casa de forma àgil i estalviar temps també depenen del context en què se situa la decisió de formalitzar la compra. Ara mateix, el sector de l’habitatge no passa pels seus millors moments: hi ha poca oferta i els preus s’han apujat. Potser és aconsellable anar acompanyat d’un professional per fer la recerca més àgil i amb més encert. Es pot buscar una agència immobiliària i no quedar-se només en els portals immobiliaris o triar un personal shopper, si es tenen les idees superclares i es necessita un període de temps curt per tancar el tema. També cal mirar diversos portals immobiliaris, tal vegada el preu d’un mateix immoble pugui tenir alguna petita variació.
6.- En cas d’anar per lliure, cal demanar una taxació externa d’un professional, mirar l’estat del pis i de l’edifici, demanar un certificat al registre de la propietat immobiliària amb una nota simple sobre l’estat de l’edificació i amb una actualització de l’estat tècnic i del corresponent ITEC. Aquestes gestions i la informació corresponent ens permetran verificar si el preu que ens demanen és el correcte o si, per exemple, la comunitat de propietaris té deutes pendents de liquidació -això en cas de la compra d’un habitatge de segona mà, és molt important-.
7.- Cal anar, un cop s’ha pres la decisió, a signar les arres del contracte de compravenda. Signar un contracte d’arres és completament habitual a l’hora de comprar un habitatge o un altre bé immoble. El contracte d’arres és un contracte privat que se signa entre el comprador i el venedor, en virtut del qual el comprador lliura al venedor una quantitat en concepte d’arres a compte del preu total de la compravenda, que pot ser del 10% del cost total.
8.- Cal decidir-se pel tipus i l’entitat de finançament que necessitarem. No anem només a l’entitat financera de confiança, amb aquella que hi tenim els diners. S’ha de visitar tantes entitats com sigui possible. També es pot buscar l’ajuda d’un broker hipotecari.