L'elevada taxa d'inflació s'ha convertit en una de les qüestions de més importància tant a Espanya com en la resta de les nacions de tot el món. Malgrat això, i atenent les últimes dades ofertes pel país ibèric, l'IPC ha anat cedint fins a asseure's als nivells més baixos del Vell Continent. De fet, al tancament de 2022, Espanya va posar el fermall a l'exercici amb l'índex de preus sobre el 5,7%, sent la nació europea amb l'IPC més baix. Els experts ubiquen els preus de l'energia com el principal catalitzador dels descensos de la inflació al país presidit per Pedro Sánchez.

Tant, que Espanya va ser l'únic país de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) que va aconseguir tancar el curs amb la inflació energètica en negatiu. Tal com detalla l'agència EFE, el fet que els preus energètics cedissin durant el tram final de l'anterior curs ha estat el principal motiu que va portar a l'IPC general a tancar sobre el 5,7%, el cinquè més baix dels 38 membres que componen l'OCDE.

L'excepció ibèrica rebaixa l'IPC energètic espanyol

Malgrat que, segons les estadístiques de gener, l'IPC espanyol ha despuntat fins al 5,8%, els experts fan comptes que els descensos als preus energètics han estat el principal factor que ha rebaixat la inflació. L'excepció ibèrica, que també influeix Portugal, sembla el principal motiu del descens dels costos energètics. El topall al preu del gas proposat per Espanya, i el fet que la Comissió Europea ha donat el vistiplau que es prolongui fins al 31 de desembre de 2023, ha alentit les alces dels preus de l'energia.

Entre desembre de 2021 i desembre de 2022, els costos energètics a Espanya es van abaratir prop d'un 7%, quan en el conjunt de l'OCDE van pujar per sobre del 18% i en la zona euro un 25,5%, el mateix percentatge que a tota la Unió Europea, tal com ha indicat aquest mateix matí l'organització internacional. Es pot destacar que, en les últimes dades sobre l'evolució dels preus a Europa, l'IPC de l'energia va mostrar un descens de gairebé set punts amb les dades registrades el novembre (34,9%).

El fet que els preus energètics siguin inferiors a Espanya pot deure's a la generació elèctrica a través de les renovables, que, a poc a poc, van acaparant més protagonisme a la generació elèctrica. Espanya compta amb diverses tecnologies al mix energètic, i al tram final de 2022, amb l'elevada aportació renovable, els preus van descendir. De fet, i referint-se al pla continental, l'energia eòlica i la solar superen al gas, i són la cinquena part de l'energia europea, tal com va informar ON ECONOMIA.

Turquia és el país amb els preus energètics més creixents

Al contrari que a Espanya, els costos energètics són el principal canalitzador de les pujades de l'IPC general del Vell Continent. Malgrat que l'excepció ibèrica ha tingut una influència directa en la caiguda dels costos energètics, aquesta no ho explica tot, ja que a Portugal, nació que també disposa de la mateixa eina, els preus de l'energia van tancar el curs passat amb prop del 21%.

Quant a la resta de nacions de l'OCDE, en les que menys es va encarir l'energia l'any passat van ser Mèxic (3%), Nova Zelanda (4,1%), Costa Rica (4,6%), Grècia (4,9%) i Noruega (6,5%). Al contrari, els països membres de l'organització que van tancar el curs passat amb les alces dels preus energètics més pronunciades van ser Letònia (45,5%), el Regne Unit (52,3%) i Turquia (91,6%). Cal destacar que l'economia del país otomà continua immersa en un escenari d'hiperinflació, marcat per les mesures monetàries a contracorrent del banc central de Turquia, que ha baixat els tipus d'interès en nombroses ocasions.

Espanya és el cinquè país de l'OCDE amb l'IPC més baix el 2022

Pel que fa a la inflació general de l'OCDE, aquesta mostra uns nivells del 9,4% a finals del desembre passat, i aquest ha estat el seu segon descens mensual consecutiu des del pic del 10,8% a l'octubre. El nivell actual de l'IPC interanual de l'organització és, per tant, el més baix des d'abril de 2022.

Espanya es manté com la cinquena nació amb l'índex de preus més baixos de l'OCDE, només superada per Israel (5,3%), Corea del Sud (5%), el Japó (4%) i Suïssa (2,8%), que és l'estat membre amb l'indicador més baix dels 38 que componen l'esmentada organització.

És a dir, no n'hi havia cap de la Unió Europea, on la inflació mitjana es va situar el desembre en el 10,4%, en el 9,2 % a la zona euro.

Un dels principals responsables de la inflació a Espanya, com en molts altres països, són els aliments. Els preus dels aliments a Espanya van créixer un 15,7% el 2022 (l'alça interanual al novembre havia estat del 15,3%), i en el conjunt de l'OCDE, un 15,6 %.