El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha cridat a evitar que s'utilitzi als aliments com un instrument de pressió econòmica. Planas ha apel·lat a la necessitat de mantenir un comerç multilateral, basat en normes, obert i no discriminatori, per assegurar el proveïment d'aliments a totes les regions del món. Així ho ha comentat al Fòrum Global per a l'Alimentació i l'Agricultura (GFFA, per les seves sigles en anglès).
L'esmentat esdeveniment s'ha celebrat durant la jornada d'avui a Berlín i ha estat dedicat a la transformació dels sistemes alimentaris i a la resposta mundial a múltiples crisis. Els representants de 64 països han subscrit una declaració a favor de la sostenibilitat de les cadenes d'alimentació.
El ministre ha comentat que la crisi sanitària "va deixar unes quantes lliçons", i ha incidit en tot el que està afectant la lluita contra el canvi climàtic i els estralls causats per la invasió russa d'Ucraïna. És per això pel que el representant de l'Executiu espanyol ha sol·licitat al Fòrum Global per a l'Alimentació i l'Agricultura que no s'instrumentalitzi als aliments com una arma de guerra, ni com una eina de pressió econòmica.
La lluita contra la fam cobra "més rellevància que mai"
Planas considera necessari reforçar els instruments de governança dels sistemes alimentaris "per atenuar els factors desestabilitzadors i garantir que compleixen amb la seva funció, que no és cap altra que la d'assegurar la disponibilitat d'aliments assequibles a tota la població."
És per això per la qual cosa, atenent les circumstàncies actuals, marcada per la inestabilitat econòmica i les variacions del conflicte armat a l'est d'Europa, "el dret a una alimentació sana i la lluita contra la fam i la malnutrició cobren més rellevància que mai".
Espanya és "solidària amb Kíev", ha destacat Planas, el que es plasma en una nova aportació de 2,7 milions d'euros a la iniciativa humanitària "Gra per a Ucraïna", en suport als subministraments de cereals als països menys desenvolupats.
El suport a Ucraïna, la nota dominant
El suport a Ucraïna ha estat la nota dominant del Global Forum, berlinès, al qual no van acudir representants de Rússia i que es va celebrar en paral·lel a la gran fira agrícola de la Grüne Woche, una de les grans cites del sector a Europa.
Els representants dels països assistents, encapçalats per l'amfitrió alemany, el ministre d'Agricultura, Cem Özdemir, van posar èmfasi en la seva declaració final en la necessitat de donar solucions i suport pragmàtics a Kíev.
L'objectiu principal d'aquest fòrum és l'erradicació de la fam per a 2030, una cosa que necessita una acció global que impliqui el camp i un concepte de xarxes d'alimentació sostenibles, amb estratègies per augmentar la producció amb menys recursos, va afirmar Özdemir. Al marge de la participació en el Fòrum Global, Planas va abordar amb diversos socis europeus els preparatius per al semestre de presidència espanyola de la Unió Europea.
Així mateix, va mantenir una trobada bilateral amb el ministre marroquí d'Agricultura, Pesca Marítima, Desenvolupament Rural i Boscos, Mohamed Sadiki, amb la qual va abordar l'acord pesquer entre la UE i el Marroc, que expirarà el 22 de juliol i la renovació de la qual està pendent d'una sentència del Tribunal de Justícia de la UE.
La Grüne Woche berlinesa va convertir aquest dissabte el centre de la capital alemanya en exponent de les queixes del camp alemany, reclamant més ajuts del Govern del canceller Olaf Scholz a les petites explotacions i a l'agricultura ecològica.
Una cinquantena de tractors van desfilar pels voltants de l'emblemàtica Porta de Brandenburg, el Parlament i la seu de la Cancelleria sota el lema "Wir haben és satt" - "Estem farts" -, exigint mesures contra la industrialització agrària i alertant dels estralls de la inflació en les petites explotacions.
Importància dels riscos del canvi climàtic
Planas ha cridat l'atenció sobre els riscos derivats del canvi climàtic, "que produeix fenòmens adversos cada vegada més extrems i freqüents, com a pluges torrencials i sequeres, que posen en risc la continuïtat de la producció d'aliments."
Per això, considera imprescindible desenvolupar instruments de gestió d'aquests riscos com les assegurances agràries, que, en el cas d'Espanya, "constitueixen un sistema sòlid que permet que els agricultors mantinguin les seves inversions en cultius amb la garantia que estaran protegits si les condicions climàtiques destrueixen les collites".
Així mateix, ha reiterat que és imprescindible invertir en la modernització de regadius sostenibles, amb la incorporació de noves tecnologies en la gestió de l'aigua per procurar un ús més eficient d'aquesta i un estalvi energètic.
"En un escenari d'escassetat de precipitacions i de recursos hídrics limitats no s'ha de deixar de regar, sinó fer servir millor l'aigua destinada als cultius", ha assegurat el ministre, i ha assenyalat que a molts països àrids la producció en regadiu és la que ofereix més estabilitat per garantir el proveïment d'aliments.