Les autoritats franceses han escorcollat aquest dimarts les oficines de diversos bancs grans, com Société Générale, BNP Paribas i HSBC per sospita de blanqueig de capitals i frau fiscal, segons ha avançat Reuters un portaveu de la fiscalia financera del PNF francès. Posteriorment, Société Générale ha confirmat els registres que s'anuncien com un dels grans escàndols de la banca europea que viurem en els propers mesos. 

Escorcolls a les seus de París

D'aquesta manera, s'han confirmat els informes anteriors publicats pel diari Le Monde que deien que la investigació estava relacionada amb la retirada de dividends i també afecta Exane i Natixis. El cas se situa en el marc d'una investigació de la Fiscalia Nacional Financera de França (PNF per les sigles en francès) per presumpte "frau fiscal agreujat". Tots els escorcolls s'han donat per sorpresa en diferents seus dels bancs citats a París.

Aquesta mateixa Fiscalia ja ha confirmat que hi havia cinc investigacions en curs relacionades amb les anomenades pràctiques "cum-cum", a través de les quals els clients rics intentaven evadir impostos sobre dividends mitjançant estructures legals complexes. "Les operacions en curs, que han requerit diversos mesos de preparació, estan a càrrec de 16 jutges d'instrucció i més de 150 agents d'investigació", ha informat la PNF en un comunicat emès cap al migdia d'aquest dimarts. Els escorcolls "formen part de cinc diligències prèvies obertes els dies 16 i 17 de desembre de 2021 pel delicte de blanqueig agreujat d'evasió fiscal agreujada, i d'alguns d'evasió fiscal agreujada, relacionades amb l'anomenat esquema de frau "CumCum", un règim fiscal sobre dividends, ha afegit el PNF.

Què és el CumCum?

Coneguda en finances, la CumCum consisteix a evitar la tributació dels dividends per als inversors estrangers a França. És evident que un estranger que posseeix accions de grups francesos que cotitzen a la borsa ha de pagar impostos sobre els dividends que rep. Per evitar aquesta tributació, s'ha posat en marxa un complex sistema per cobrir les pistes dels autèntics propietaris de les accions, amb l'ajuda de determinats bancs. Evidentment, es tracta d'una transferència artificial per evitar el pagament de dividends.

Efectes per a altres països?

Malgrat tot, la pregunta que es fan és si aquest mètode es tracta d'una optimització fiscal o una evasió fiscal. El mètode de l'acord de portabilitat és perfectament legal. Ara, queda per demostrar que l'objectiu, en aquest context, és únicament eludir la fiscalitat. La jurisprudència recent podria moure les línies i la Fiscalia Financera Nacional (PNF) segueix investigant el cas. A diversos altres països europeus, sobretot a Alemanya o Finlàndia, també s'estan duent a terme accions per acabar amb CumCum.