La caiguda de l'euríbor diari fins al 3,50% ha obert una possibilitat que, fins fa una setmana, semblava impossible que es veiés. I és que, la frenada de la qual és l'índex de referència per a les entitats bancàries europees a l'hora de fixar els tipus d'interès sobre les hipoteques ha germinat el dubte de si el Banc Central Europeu podria alentir el ritme de les pujades de tipus en la reunió de dijous vinent. Malgrat que el BCE ha mantingut un to estricte i clar quant al calat de la pròxima cita monetària, els dubtes que han aflorat a la banca internacional arran de la fallida de SVB i, ara, la caiguda de l'euríbor, obren la possibilitat que la institució liderada per Lagarde no elevi els tipus en 50 punts bàsics, tal com van avançar en la reunió del febrer passat.

EURÍBOR DIARIO

Fins fa tot just vuit dies, hi havia membres del BCE que no només veien amb bons ulls la pujada del 0,50%, sinó que advocaven per allargar l'enduriment monetari a un ritme constant en les reunions de maig, juny i juliol. Philip Lane, Isabel Schnabel o Robert Holzmann, van ser alguns dels membres del Banc Central Europeu que van insistir en la idea de prolongar les pujades de tipus de 50 punts bàsics més enllà de la pròxima reunió, tal com va informar ON ECONOMIA.

L'euríbor també sent SVB

Malgrat això, divendres passat el mercat va assistir al que ha estat un desajust total del mercat de valors i, sobretot, de la xarxa bancària internacional. La fallida de Silicon Valley Bank ha calat de ple als mercats de valors internacionals que, malgrat que en la jornada d'avui han tornat al senda alcista, ahir van firmar el que molts denominen el 'dilluns negre'. L'afecció de l'ensorrament de SVB ha anat més enllà dels Estats Units, encara que és evident que al país americà ha sembrat més dubtes. De moment, Silicon Valley Bank s'ha 'portat' amb si a Siganture Bank, i ha generat els descensos en Borsa de First Republic i d'altres tantes entitats bancàries.

Més enllà d'això, la que ha estat la fallida més gran dels Estats Units des de la crisi financera de 2008 ha incidit de ple sobre les accions de la banca internacional, i sobre els mercats de valors globals. Els inversors s'han mostrat temorosos davant d'un efecte contagi que molts Governs europeus descarten que hi vagi a haver. Malgrat això, els dubtes continuen copant l'ambient borsari, i aquestes han arribat fins a l'euríbor.

Aquest indicador, que fins fa una setmana semblava que podria tocar el 4% més aviat que tard, ha cedit tres dècimes en la jornada d'avui. El motiu de la caiguda: la crisi del sistema bancari als Estats Units i la possibilitat que aquesta s'extrapoli a la banca europea. Així, l'euríbor ha decrescut fins al 3,50% que, malgrat continuar sent un nivell elevat, ha sorprès el mercat, ja que totes les previsions apuntaven a una escalada major.

El BCE no té l'obligació d'apujar els tipus en 50 punts bàsics

Amb això, i tenint en compte que aquest indicador és un metrònom per al Banc Central Europeu a l'hora de prendre decisions monetàries, els dubtes sobre si l'organisme bancari elevarà els tipus en 50 punts bàsics han crescut en les últimes hores. De base, i tal com a figura a les actes de l'última reunió monetària del BCE, la institució no té l'"obligació" de dur a terme una alça de 0,50%, sinó que tan sols és una "intenció". A més, Lagarde, malgrat que, mantingut un discurs aguerrit contra la inflació, ha expressat en nombroses ocasions que les pujades depenen de l'evolució macroeconòmica.

En aquest punt entra en joc la frenada de l'euríbor per temor a un efecte contagi de la crisi bancària en EUA, i, per descomptat, la fallida de diverses companyies bancàries al país americà, les quals han afectat la cotització dels bancs europeus. Es tracta de dos fets extraordinaris, els quals no figuraven a l'agenda de ningú, i que tenen un impacte directe tant en els consumidors, com en els inversors d'aquestes companyies.

És per això per la qual cosa diversos experts obren la porta a un possible alentiment de les pujades de tipus del BCE. Sembla impossible que la institució vagi a imitar a la Reserva Federal, de la qual el mercat descompta que vagi a variar la política monetària per calmar les aigües (i perquè s'han bolcat al rescat dels bancs trencats). Malgrat això, des d'Ebury expliquen que "abans de les turbulències, hi havia pocs dubtes que el BCE tornaria a pujar els tipus d'interès en 50 punt bàsic. Tanmateix, la nostra confiança en aquestes previsions ha disminuït una mica des d'aleshores, a mesura que els inversors redueixen les seves expectatives sobre les pujades de tipus a escala mundial."

La decisió del BCE serà "ajustada"

La companyia de serveis financers creu que la decisió serà "ajustada", i consideren que "dista de ser una certesa", com ho era fa tot just una setmana. Malgrat que Ebury manté la idea que el BCE elevarà els tipus d'interès en 50 punts bàsics, incideixen que la probabilitat de veure aquesta variació ha caigut al 40% des del 100% que mantenia fa tot just uns dies.

En línia amb els dubtes originats després del terratrèmol SVB i l'afecció que ha tingut sobre els mercats de valors, empreses i euríbor, Raymond Torres, president de Funcas, va opinar en una entrevista al Canal 24 hores que "els bancs centrals el tenen ara encara més complicat perquè tenen un doble objectiu: aplacar la inflació, però tampoc no poden descuidar l'estabilitat financera". Cal veure si el BCE torça el braç i eleva els tipus a un ritme inferior a l'esperat.