Entre els economistes consultats per ON ECONOMIA, la reacció al tercer paquet aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres és positiva i consideren les mesures, amb matisos, més encertades que les d'anteriors paquets. José Carlos Díez, professor d'Economia i investigador a la Universitat d'Alcalá de Henares, considera que "és el millor paquet que han fet des de 2021". Considera que els ajuts al combustible s'utilitzen millor en xec per a rendes mitjanes i baixes i que la rebaixa de l'IVA suposa menor ingrés —per a les arques d'Hisenda—, però no un cost que, a més, genera un alleujament per a la inflació, "sobretot per a les rendes més baixes i és transitori motiu pel qual no afecta el dèficit estructural".
Guillem López Casasnovas, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra, defensa que en general aquesta aproximació de rebaixa fiscal centrada en productes de primera necessitat és una via més correcta que l'anterior reducció generalitzada, especialment en hidrocarburs. "Això contradeia el que suggerim fins i tot a l'Informe d'experts per a la Reforma Tributària", comenta. Encara que segons la seva opinió, les intervencions que requereix una hisenda pública moderna haurien de passar pels crèdits fiscals, deduccions fiscals en l'impost personal sobre la renda, que apunten amb més precisió productes i sobretot col·lectius. "És clar que requereix un compliment fiscal universal i mantenir al mínim l'elusió i el frau fiscal. Actuar per la via de les deduccions sobre la quota, i fins i tot amb transferències (impostos negatius en forma de reemborsos) permetria escapar d'enfocaments més bastos de manifest populisme", matisa.
Millor que els 20 cèntims
Moisés Carretero, professor d'Economia de la Universitat Camilo José Cela i soci director de Red2Red Consultores, entén que en conjunt aquest tercer paquet és el millor dels aprovats fins ara. Segons la seva opinió, les mesures estan més ajustades a les necessitats de la població més vulnerable, el que permet mantenir i ampliar el sistema de protecció social i complir les recomanacions de Brussel·les, que demanaven més focalització. Respecte a la retirada del suport globalitzat de 20 cèntims per litre de combustible, Carretero pensa que és encertada perquè "és una mesura regressiva i contraproduent en termes climàtics". Destaca com un repte les baixades d'IVA, ja que "després és molt difícil revertir-les".
Ernesto Campos, professor de la VIU (València International University) i associat d'Andersen, valora de forma positiva el paquet en conjunt. No obstant això, matisa que "triomfalismes els justos", ja que es queden moltes famílies fora dels ajuts. Campos entén que, a falta de conèixer els detalls del paquet, les rebaixes en l'IVA dels productes alimentaris i el xec de 200 euros per a determinades famílies són insuficients. El professor recorda que la rebaixa de 4% de l'IVA per a certs productes i del 5% en l'oli i les pastes no cobreixen la forta inflació soferta del 18,5% als aliments si sumem 2022 i 2021. I respecte als 200 euros, considera que l'IPC dels aliments suposa un cost mitjà de 1.000 euros per família en un any. Respecte al cost del tercer pla, 10.000 milions segons el Govern, Campos pensa que possiblement no arribi a tants diners.
Associacions empresarials
Els agents socials també han reaccionat a les noves mesures, especialment les patronals dels sectors més afectats. Així, la indústria alimentària i les patronals de la distribució i el gran consum han valorat la supressió i rebaixa de l'IVA aplicades a diferents productes, així com els ajuts directes aprovats per a les llars, perquè creuen que "alleugen" la situació dels consumidors. La Federació Espanyola d'Indústries d'Alimentació i Begudes (FIAB) i la patronal de gran consum (Aecoc) i les que representen les cadenes de distribució (Aces, Anged i Asedas) han apuntat que les mesures donen suport a l'"esforç de tota" la cadena de valor per esmorteir el "fort impacte" de l'escalada de costos de l'energia i les matèries primeres.
Aquestes mesures tindran un "impacte directe i positiu a la butxaca" dels consumidors, pel qual les acullen "amb satisfacció" i mantenen la voluntat de diàleg i col·laboració amb el Govern per pal·liar els efectes de la inflació, han afirmat en un comunicat conjunt. Les associacions han lamentat, no obstant això, que no s'hagin inclòs productes bàsics com el peix, els iogurts o la carn, que són part "fonamental" de la dieta mediterrània.
La patronal de Catalunya Foment del Treball ha valorat positivament l'establiment d'ajuts selectius a les persones més vulnerables, com la reducció de l'IVA de productes alimentaris. La patronal catalana el considera adequat, però "insuficient", ja que és necessari estendre aquesta reducció a les carns i el peix. Igualment, valora positivament l'ajuda directa de 200 euros que permeti compensar, en part, l'encariment dels preus. En canvi, Foment considera "preocupant" que no es facin extensius alguns ajuts a les empreses més vulnerables de la crisi, limitant els ajuts a sectors concrets, però deixant fora a moltes empreses que estan passant situacions difícils.
Productors d'aliments
Entre els productors d'alimentació, el sector olier d'oliva ha expressat aquest dimarts "el seu suport a la rebaixa temporal de l'impost sobre el valor afegit (IVA) del 10 al 5% en olis i pastes, però hauria preferit que en el seu cas s'hagués quedat en el 0%". Els productors lactis han valorat la supressió de l'IVA de la llet durant sis mesos, si bé han expressat el seu temor que aquesta baixada "es quedi pel camí" i no arribi al consumidor o que, directament, es traslladi al ramader.
El conjunt del sector agrari ha donat la benvinguda a la supressió de l'IVA, segons les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA, encara que aquesta última ha assenyalat que hagués estat convenient reduir aquest impost també a la carn i el peix. Menys contents estan al món del mar. La directora de la Federació Nacional de Detallistes de Peix (Fedepesca), María Luisa Álvarez, ha expressat la seva "perplexitat" i "decepció" davant de les baixades de l'IVA aprovades pel Govern per a diversos aliments, que no s'aplicaran al peix i al marisc. Álvarez ha declarat a Efe que les peixateries "no entenen" que l'IVA del peix i del marisc es mantingui en un 10% sense rebaixes perquè existeixen "molts arguments a favor" per reduir-lo.
Sindicats
Per la seva part, CCOO i UGT han valorat l'aprovació del nou paquet, especialment les mesures que afecten el preu dels aliments, encara que han criticat la falta de diàleg social. En un comunicat, UGT ha considerat "encertades" un conjunt de mesures "que pretén continuar per tal de limitar l'impacte de la inflació a les llars". Al costat d'això, UGT ha reclamat "participar" en noves reedicions d'aquests paquets d'ajuts "per aportar idees que beneficiïn a les persones treballadores".
CCOO també ha assenyalat que aquest paquet de mesures s'ha fet sense cap escenari de diàleg social, "ni tan sols consulta sobre el contingut de les mateixes", el que el sindicat "tindrà en compte a l'hora d'abordar les trucades als pactes de rendes o d'altres reformes pendents". Sobre la rebaixa de l'IVA per als aliments, el sindicat afegeix que és urgent alleujar el fort creixement dels preus dels aliments, però que, igual com la subvenció als carburants, aquesta rebaixa té un "marcat caràcter regressiu". El sindicat "hauria preferit una intervenció més granular actuant sobre els marges de beneficis de les grans empreses i grups d'empreses, per destinar aquests recursos a més llars, no només als vulnerables", afegeixen.
Indústria gasintensiva
L'Associació Nacional de Fabricants de Fregides, Esmalts i Colors Ceràmics (Anffec) ha considerat "insuficient" la nova línia d'ajuts de 450 milions d'euros per a la compensació dels costos del gas natural per a la indústria gas intensiva, encara que ha apostat per "esperar a la lletra petita", ha declarat el secretari general, Manuel Breva. "No sabem quines condicions s'han de complir per accedir a les mateixes" i ha considerat que, "si aquest és l'import", resulta "sens dubte insuficient per a la situació que estan vivint les nostres empreses. Més encara si ho comparem amb les mesures que s'han disposat ja fa mesos en altres països competidors, com Itàlia," ha conclòs.
Sobre les mesures en favor del lloguer, les opinions varien segons llogaters i inquilins. Els sindicats d'inquilins han declarat que "hem aconseguit que els lloguers no puguin pujar temporalment", encara que consideren que fa falta aplicar-lo també a nous contractes i regular tots els preus per llei. No estan tan contents en l'Agència Negociadora de Lloguer que segons el director general, José Ramón Zurdo, prorrogar per decret tots els contractes de lloguer per a tota mena d'inquilins, vulnerables o no, és una mesura "totalment innecessària" i "molt contraproduent" per als propietaris particulars que comptaven amb aquests diners per compensar l'elevada inflació.