L'economista català i col·laborador d'ON ECONOMIA Joan Martínez Alier ha sigut distingit aquest dimarts el premi Holberg, un dels més prestigiosos en el món de les humanitats i les ciències socials, la llei i la teologia, atorgat pel govern de Noruega. Martínez Alier, defensor d'una economia que pari de créixer (decreixentista) per tal de preservar el medi ambient i un dels precursor de l'economia ecològica, rep el premi per "la seva capacitat d'anticipar-se i implicar-se activament en els reptes planetaris interrelacionats de la pobresa, el canvi climàtic i la seguretat alimentària". El premi està dotat de 550.000 euros i Martínez Alier és el segon català en rebre'l, després que el sociòleg Manuel Castells, exministre d'Universitats, el rebés l'any 2012. 

L'economista de 84 anys i professor emèrit a l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA), de la Universitat Autònoma de Barcelona, rebrà el premi durant una cerimònia que tindrà lloc a la Universitat de Bergen, a Noruega, el pròxim 8 de juny. L'organització del premi ha destacat, en el seu comunicat oficial, "la seva recerca innovadora en economia ecològica, ecologia política i justícia ambiental". "És conegut per criticar la teoria econòmica establerta i els enfocaments tradicionals de desenvolupament econòmic", destaquen. I el defineixen com "una important figura pública i intel·lectual que lidera el creixent moviment pel decreixement". 

L'economia industrial no és circular, sinó entròpica

 

El decreixement és un moviment econòmic internacional que es contraposa a la idea del creixement sostenible sota les proves científiques que tota activitat econòmica genera algun tipus de residu o contaminació i que és inviable reciclar tota l'energia i els materials, de forma que l'única manera de salvar el planeta passa per no dependre del creixement econòmic. “El meu objectiu de recerca és demostrar que el creixement econòmic i els canvis en els fluxos d'energia i materials en l'economia, i el nombre creixent d'injustícies ambientals són dues cares de la mateixa moneda", ha defensat el premiat, que afegeix que el seu "principal objectiu" és "fer visible els molts conflictes ambientals que hi ha al món". 

Doctor en Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, Martíenz Alier ha sigut també investigador al St Anthony's College d'Oxford i professor visitant a la FLACSO, de l'Ecuador. És també membre del Comitè Científic de l'Agència Europea de Medi Ambient. L'organització del premi destaca les com les seves obres més influents 'Ecologia econòmica: energia, medi ambient i societat, conjunt amb Klaus Schlüpmann, de l'any 1987, i 'L'Ecologisme dels pobres: conflictes ambientals i llenguatges de valoració'. Entre els intel·lectuals que han rebut el premi, que commemora el seu vintè aniversari, hi ha Jürgen Habermas, Julia Kristeva o Onora O'Neill.