És oficial: el PIB d'Alemanya ha cedit en el quart trimestre de 2022. La que és l'economia més potent d'Europa no va aconseguir créixer durant l'últim tram de l'anterior exercici, registrant una caiguda del PIB del 0,2% el quatre trimestre respecte al tercer. D'aquesta forma, atenent les dades ofertes aquest mateix matí per Destasis (Oficina Federal d'Estadística), Alemanya va tancar el 2022 amb un creixement econòmic de l'1,8%, un punt percentual menys que en el tancament de 2021.

"Després que l'economia alemanya aconseguís un bon acompliment malgrat les difícils condicions en els primers tres mesos, el rendiment econòmic va disminuir lleugerament en el quart trimestre de 2022", expressen des de l'oficina d'estadística. I és que, Alemanya, malgrat l'estatus econòmic que la caracteritza, ha estat una de les nacions més damnificades per la conjuntura de l'economia europea. La crisi energètica, la qual ha esquitxat de ple al país germànic, unida a l'escenari d'enduriment monetari en què el que, encara avui, el Vell Continent segueix immers, han motivat el menor creixement econòmic a Alemanya.

La crisi energètica ha sacsejat l'economia alemanya

La nació liderada per Olaf Scholz ha hagut d'ajustar la seva economia durant pràcticament tot el curs. El país amb capital a Berlín és una de les regions europees més llastades per la crisi energètica, la qual encara continua fent efecte sobre gran part de les economies dels Estats membre. Malgrat que els preus semblen haver-se neutralitzat, els experts asseguren que encara continuen elevats. En aquestes, el proveïment energètic sembla haver-se convertit en un laberint per a Alemanya.

Es tracta d'una de les nacions més dependents del gas rus. Amb els continus talls de subministrament, a més d'amb el posterior tancament permanent del Nord Stream, la nació germànica ha hagut d'enginyar-se-les per tenir les reserves del gas en prou nivells com per travessar l'hivern. Malgrat que les condicions meteorològiques han ajudat que les reserves de gas segueixen elevades, res no assegura que el pròxim hivern vagi a ser tranquil.

Alemanya va desemborsar 30.000 milions per comptar amb subministrament energètic

En aquestes, Alemanya ha hagut de recórrer a una inversió més gran en renovables, a més de prolongar la vida de les seves centrals nuclears i recórrer al carbó, per tenir subministrament energètic suficient. Pel seu supòsit, i com diverses nacions, l'alemanya també ha recorregut al GNL. Mirant al futur, l'estat federal també s'ha incorporat al corredor d'hidrogen verd en el qual també figuren Espanya, Portugal i França.

Malgrat això, segons les xifres que marcava el banc estatal KfW, que actua com a estabilitzador financer del sector energètic alemany, el país va gastar 17.000 milions d'euros en omplir els dipòsits de gas, 4.000 milions en comprar GNL i 9.000 milions en comprar gas de fonts no russes. En total, fins a finals de 2022, Alemanya va desemborsar 30.000 milions d'euros en assegurar-se un hivern òptim.

L'enduriment monetari no ajuda

Un altre dels factors que, al costat de la crisi energètica, ha perpetrat en l'economia alemanya és l'escenari econòmicament restrictiu que manté Europa. Després de l'inici de la guerra d'Ucraïna, el Vell Continent va veure com els preus ascendien, encomanant als indicadors d'inflació de la majoria de les nacions europees. En aquestes, ara com ara, Alemanya manté una cota de l'IPC del 8,6%.

El Banc Central Europeu va treure la maça de ferro, duent a terme fins a quatre pujades de tipus consecutives i ubicant la taxa d'interès sobre el 2,50%, nivell més elevat des de desembre de 2008. Aquesta agressivitat per irradiar la inflació a l'eurozona ha suposat un deteriorament econòmic en gran part dels Estats membre, una cosa que s'ha fet evident en la dinàmica del PIB d'Alemanya.

Aconseguirà Alemanya esquivar la recessió?

En aquest punt, arribem fins al moment actual, en el qual la nació alemanya és a un pas de la recessió econòmica. Malgrat que és una hipòtesi que certament ha agafat força després de la revelació de les dades del PIB d'Alemanya, encara continua sent això, una hipòtesi. Carsten Brzeski, expert de macroeconomia d'ING, creu que "hi ha molt poc senyal que apuntin a una recuperació saludable de l'economia alemanya a curt termini".

L'analista de l'entitat financera comenta que "la producció industrial encara està un 5% per sota del qual era abans de la covid-19, i el PIB només va tornar al seu nivell anterior a la pandèmia en el tercer trimestre de 2022". Després d'això, Brzeski assenyala que "les comandes industrials també s'han debilitat des de principis de l'anterior curs, la confiança del consumidor, malgrat les millores recents, és a prop dels mínims històrics, i la pèrdua del poder adquisitiu continuarà el 2023".

L'economista, davant de les dificultats a què s'enfronta Alemanya, sentència comentant que "les perspectives per al país semblen complicades, per dir el menys, amb un número sense precedents d'incerteses i desenvolupaments en direccions oposades".

Des d'ING apunten el BCE com una altra de les complicacions a què s'enfrontarà el país germànic. I és que, l'organisme liderat per Christine Lagarde ha assegurat que elevarà els tipus d'interès les vegades que siguin necessàries per asseure l'IPC de l'eurozona sobre el 2%. Davant d'això, i amb un discurs hawkish, el mercat espera que dijous vinent el BCE vagi elevar els tipus d'interès en no pas menys de 50 punts bàsics. En cas de donar-se l'esmentada pujada, la taxa d'interès de l'eurozona s'asseuria sobre el 3%, sent aquest el nivell més elevat dels últims 14 anys.

L'economia alemanya es refreda, i tot sembla indicar que no n'hi haurà una notable millor a curt termini. Cal veure com es desenvolupen els esdeveniments macroeconòmics i geopolítics. El 2022 ja va deixar clar que tot pot passar.