No és per motius dietètics sinó econòmics: els argentins estan reduint el consum de carn de boví mentre es disparen les exportacions. El govern de Javier Milei va anul·lar el gener passat un decret dictat pel seu antecessor, Alberto Fernández, que el 2021 va imposar límits a l'exportació dels anomenats "talls populars": asado, falda, matambre, tapa de asado, nalga, paleta i vacío. Precisament des de gener, ha caigut el consum intern de boví i, al mateix temps, s'ha incrementat la seva exportació.

Miguel Schiariti, director de la Cambra d'Indústria i Comerç de Carns de l'Argentina, que agrupa a les grans companyies frigorífiques, va apuntar al diari de Buenos Aires Perfil que el consum de carn ha passat dels 50 quilos de mitjana mensual l'any passat als 44,6 al febrer, i als 42 al març, que són mínims des de la crisi econòmica de 2001, que va coincidir amb el corralito.

Un informe de la Borsa de Comerç de Rosario (Rosgan), referent en el sector, va precisar que el consum de carn de boví en els dos primers mesos d'aquest any es va situar en 44 quilos per càpita, que suposen 4,5 quilos menys que en l'últim bimestre de l'any passat.

El motiu de la caiguda del consum no està en la voraç inflació perquè, al febrer, la carn de boví va augmentar un 4,2%, molt per sota del 13,2% de l'Índex de Preus al Consumidor (IPC) de l'Argentina. Tant Rosgan com Schiariti van indicar que un dels motius és l'impacte de la sequera a la cabana ramadera, que ha reduït la producció, si bé altres mitjans i agents del sector apunten directament a les exportacions.

Pedro Peretti, exdirector de la Federació Agrària Argentina, que representa els petits ramaders, va afirmar en mitjans argentins que s'està complint "una vella aspiració de l'oligarquia terratinent". Tal com va recollir el diari Página 12, Peretti va esmentar un llibre escrit per Alfredo Martínez de Hoz, que va ser ministre d'Economia (1976-1981) de la dictadura de Jorge Rafael Videla, que va plantejar abaixar el consum intern per augmentar els saldos exportables.

L'exportació puja un 25,68%

Segons dades de la Secretaria de Bioeconomia del govern de Milei, les exportacions de carn de boví van augmentar al febrer un 25,68% respecte al mateix mes de 2023, fins a les 82.548 tones. En els dos primers mesos d'aquest any, l'increment se situa en un 21,6%.

Fins i tot el Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA) està seguint l'evolució del mercat carni argentí, un dels grans productors mundials. A partir de les dades d'USDA i de la Fundació Mediterrània (un think tank argentí de la ciutat de Còrdova), els serveis de Bloomberg al país van informar aquesta setmana que la davallada en el consum de carn de boví dels argentins serà de 6,7 quilos per habitant. Aquesta caiguda no es cobrirà amb altres carns perquè auguren que l'aviària i la porcina només creixeran al voltant d'1,0 kilogram i 0,7 kilograms, respectivament.

La inflació, la sequera, l'embranzida de les exportacions... afecten el asado dels argentins. No obstant això, els mitjans locals no reporten problemes de desproveïment de les carnisseries, encara que sí una reducció del consum de boví.