El Ministeri de Treball s'ha compromès a apujar el salari mínim interprofessional (SMI) per al present el 2023 abans que finalitzi aquest mes de gener. I hi ha moltes possibilitats que el compleixi. El secretari d'Estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, ha convocat per demà dimarts als agents socials les 11.00 hores a una nova reunió, la segona, per intentar que la pujada del SMI sigui amb un acord. Encara que sigui només amb els sindicats. Si finalment la proposta que presenti demà el Govern, de la mà del Ministeri de Treball, encaixa amb les peticions de CCOO i UGT hi haurà acord i, fins i tot és possible, que demà mateix s'escenifiqui dita acord en una foto. La CEOE, consultat per aquest diari, no ha revelat si acudirà demà la reunió.

En els últims dies s'han produït contactes entre el Ministeri que dirigeix Yolanda Díaz i els negociadors d'ambdós sindicats per fixar la pujada del SMI i encara que Treball no els ha donat la xifra exacta, s'acostarà als 1.080 euros, una pujada del 8% que permet recuperar a aquest col·lectiu de treballadors el poder adquisitiu perdut amb la inflació de l'any passat (8,4%). Una xifra que encaixa amb les pretensions sindicals. Se situaria, doncs, molt a prop del màxim de 1.082 euros que estableix l'informe dels experts encarregats de determinar el 60% del salari mitjà que el Govern s'ha compromès a establir com a referent per pujar el SMI aquest any.

Les fonts consultades per ON ECONOMIA apunten que la ministra de Treball i vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha consultat la pujada del SMI amb el president del Govern, Pedro Sánchez, pel que donen per fet que la proposta que posarà avui el secretari d'Estat d'Ocupació a sobre de la taula tindrà el consens del Consell de Ministres. Els sindicats han |anat al president perquè desbloquegés la negociació entre la vicepresidenta primera i ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, i la vicepresidenta segona, que no es posaven, d'acord en la pujada per a aquest any. Se salvaria així l'oposició que Calviño manté a una pujada que se situï en el màxim de la forquilla de l'informe dels experts (un mínim de 1.046 euros i un màxim de 1.082, amb dues opcions intermèdies de 1.054 i 1.066).

Pacte de rendes

No obstant això, Calviño ha insistit aquest dilluns en què la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) ha d'emmarcar-se en un pacte de rendes que hauria d'incloure també una millora de "les condicions salarials de tots els treballadors a Espanya" com també va apuntar el secretari d'Estat d'Economia, Gonzalo García, a ON ECONOMIA fa uns dies. Així ho ha indicat la vicepresidenta segona després de la Conferència sectorial per a la millora regulatòria i el clima de negocis, mentre ha apuntat que "l'ideal" és tenir "un gran acord" amb els representants socials que permeti proporcionar confiança als treballadors, autònoms, empresaris i inversors en els propers anys.

La vicepresidenta Calviño ha advocat en els últims dies perquè el SMI fos negociat per CCOO i UGT i la CEOE, una cosa que han descartat els sindicats en entendre que la proposta de la patronal de pujar 40 euros és inviable. Igualment, rebutgen la pretensió de Calviño de lligar la pujada del SMI a una negociació dins del pacte de rendes, la qual cosa implicaria incloure la pujada del SMI en una previsible negociació d'un acord salarial per als propers tres anys entre els sindicats i la patronal.

A la banda alta

Divendres passat, Díaz va assegurar que el Govern continuarà apujant el salari mínim interprofessional (SMI) per "continuar compensant la pèrdua de poder adquisitiu que les rendes salarials estan patint com a conseqüència de la inflació". Anteriorment, la ministra de Treball i portaveu d'Unidas Podemos en el Govern de coalició ja havia comentat el seu interès perquè la pujada se situés a la part alta de la forquilla (1.082 euros).

UGT ha reiterat aquest dilluns la seva exigència d'apujar "de manera immediata" el salari mínim interprofessional (SMI) fins als 1.100 euros mensuals per 14 pagues i de "limitar" els "abusius" marges empresarials, després de conèixer la dada avançada de l'IPC del mes de gener, que es va situar en el 5,8%. El sindicat apunta que, "malgrat la moderació de la inflació general", la dada reflecteix com les grans empreses "continuen fent un ús abusiu del seu poder de mercat" per mantenir o elevar els seus beneficis, i assenyala especialment les companyies del sector de l'alimentació.

2,3 milions de persones

Actualment, el SMI està fixat en 1.000 euros al mes per 14 pagues i arriba a alguna cosa menys de dos milions d'assalariats. Segons els càlculs de CCOO, si s'elevés el 8,2% als 1.082 euros que estableix com a màxim la forquilla dels experts, el nombre de treballadors coberts pel salari mínim interprofessional s'elevaria a 2,3 milions. I si la pujada fos de 100 euros al mes, fins als 1.100 euros, com sol·licita UGT, podria assolir gairebé quatre milions de persones. Encara que aquesta pujada sembla descartada per a 2023.