L'activitat del sector manufacturer d'Espanya es va continuar deteriorant al novembre, ampliant a vuit mesos consecutius la seqüència de caiguda, encara que a un ritme inferior al del mes anterior, segons l'índex de gestors de compra (PMI), que es va situar a 46,3 punts des dels 45,1 de novembre, segons han indicat S&P Global i Hamburg Commercial Bank.

El PMI manufacturer, igual que altres índexs dins de la categoria PMI, mesuren el nivell d'activitat del sector privat i ho fan més de pressa que altres índexs oficials. El PMI és l'anunci econòmic que atrau més atenció exceptuant l'informe de la situació de feina. PMI és l'índex principal de l'informe sobre l'activitat de producció de l'Institute for Supply Management (ISM). La distribució de les empreses manufactureres a l'àrea de Chicago és un reflex exacte de la distribució nacional. Aquesta dada ajuda a predir els resultats de l'Índex ISM, que es publica un dia després que aquest. 

"El sector manufacturer espanyol segueix en marxa enrere", ha resumit Cyrus de la Rubia, economista en cap d'Hamburg Commercial Bank, afegint que, això no obstant, la confiança en el futur segueix en territori positiu, encara que per sota de la mitjana històrica. Al mes de novembre, tant la producció com les noves comandes van caure bruscament davant d'un mercat on predominen la incertesa i la manca d'interès pel risc.

Així mateix, les darreres dades van indicar un alt grau de capacitat sense utilitzar, amb un fort descens de les comandes pendents, que les empreses van atribuir a l'escassetat de noves vendes. Les empreses també van reduir notablement la seva activitat de compres i van retallar modestament els nivells de personal a les plantes al novembre. "En preguntar a les empreses sobre les seves preocupacions, la incertesa política va ser un gran problema que va enfosquir les vendes i la producció. Això no obstant, com que la tan esperada formació de Govern va tenir lloc a mitjans de novembre, és possible que la incertesa política passi més bé a un segon pla durant els pròxims mesos", ha destacat De la Rubia.

Entre el gener i el juliol del 2022, l'activitat productiva de les branques manufactureres va augmentar a Espanya un 2,9% en comparació del mateix període del 2021, d'acord amb l'índex de producció industrial. Aquesta xifra contrasta amb els increments més modestos registrats a França i a Itàlia (de l'1,3% i de l'1,2%, respectivament) i amb la caiguda de l'1,2% observada a Alemanya. Tot i això, aquesta positiva evolució agregada de l'IPI espanyol oculta una elevada heterogeneïtat entre les diferents branques manufactureres. En particular, la producció d'alguns sectors (com el de metal·lúrgia i el de fabricació de vehicles) va retrocedir els set primers mesos d'aquest any, mentre que la producció d'algunes indústries de béns de consum (com la fabricació de roba, cuir i calçat) va presentar augments significatius. Les dades per aquest 2023, a expenses de tancar-les, es preveuen pitjor per l'augment dels impactes de noves policrisis.