Amb els autònoms i, sobretot, amb Hisenda no es poden fer trampes ni intentar ser 'el més intel·ligent de la classe'. L'estat espanyol fa un seguiment exhaustiu d'aquests perfils donats d'alta a la Seguretat Social i, la gran recomanació dels gestors, és tenir com a principi no pretendre fer un cos a cos amb la fiscalitat pública. Així doncs, hi a formes d'estalvi, però molt limitades que es basen en tres línies d'actuació: aconseguir desgravar-se al màxim qualsevol despesa per compensar un sistema de quotes mensuals que cada vegada penalitza amb imports més alts; llegir la lletra petita de qualsevol normativa vigent de l'Estat, però també de la comunitat autònoma on estem donats d'alta; i, en darrer terme, plantejar el canvi de ser autònom a una societat limitada quan convingui i prèviament s'hagi analitzat molt bé amb un expert que ens pot guiar.

Desgravacions

Anem a pams. Quan parlem de desgravar hem de saber molt bé a què ens podem acollir. Per norma general, si el transport no és justificable de forma directa amb la nostra feina, ja no podem passar les factures de la gasolina o el dièsel amb tanta facilitat com abans. Tot ha de ser estríctament justificat amb data i hora si convé. Però n'hi ha d'altres com l'IVA deduïble que pot estar en el material tecnològic com la compra d'un ordinador o un mòbil, però també la seva factura mensual per despeses en trucades i missatges. Un altre aspecte a guardar sempre són els justificants de qualsevol àpat si van lligats a moments de feina. I aquests han d'incloure un justificant amb el tiquet de la factura del restaurant i el del banc assegurant que has pagat. En el capítol de l'accés a Internet, Hisenda ho accepta si aquesta factura no va lligada amb la televisió. Per exemple, si l'Internet de casa es paga de forma mensual en una mena de pack habitual que les companyies ofereixen amb l'accés per veure també el futbol o les sèries, l'administració pública ens ho tombarà. I tornant al material, tot aquell específic per a la feina, com per exemple un micròfon si som una agència de comunicació, també es pot justificar. En darrer terme, l'assegurança privada de salut, tot i que cal consultar amb un gestió com fer-ho i no pot ser una assegurança on en el contracte també s'inclogui a tota la família, malgrat que només vulguem subratllar la nostra quota. Hi ha un límit de 500 euros per membre de la unitat familiar de l'autònom. Tot i ser una despesa que no és necessària per dur a terme la nostra activitat en aquest cas l'Agència Tributària en fa una excepció i deixa deduir-se aquestes despeses, amb la qual cosa ho hem d'aprofitar.

Autònom societari

Si anem a la normativa actual, trobem alguns avantatges depenent del perfil autònom que tinguem. En aquest cas, sí té una relació directa amb l'import de la quota mensual. D'entrada existeixen els autònoms societaris són professionals que treballen en el negoci d'un familiar fins al segon grau per consanguinitat o afinitat del treballador autònom titular que hi conviu i treballa. Han de ser majors de 16 anys i no estar donats d'alta com a treballador per compte d'altri. Estan obligats a donar-se d'alta al RETA com a autònoms. Els autònoms societaris que cotitzin per la base mínima han de pagar una quota de 310 euros mensuals. D'aquesta manera, es produeix una millora respecte als 377,87 euros al mes de quota de l'any 2022. En total suposa un estalvi anual de 814,44 euros. Però cal tenir molt en compte que, si els ingressos són superiors, les quotes mensuals seran més altes a les del 2022.

Autònom i assalariat

Quan l'autònom també és assalariat té algunes diferències i es pot aplicar una reducció de la quota per pluriactivitat. Els treballadors assalariats i els treballadors autònoms cotitzen en règims diferents de la Seguretat Social. Així doncs, quan un treballador cotitza en ambdós règims, suposat que es coneix amb el nom de pluriactivitat, tenen dret al reintegrament del 50% de l'excés en què les cotitzacions per contingències comunes superin la quantia de 15.266,72 euros, amb el límit del 50% de les quotes ingressades en aquest règim especial per cotitzar-les per les contingències comunes.

Autònoms 'nouvinguts'

D'altra banda, hi ha una excepcionalitat fins l'any que ve pels autònoms 'nouvinguts'. Durant el període 2023-2025, les persones que causin alta inicial al Règim d'autònoms podran sol·licitar l'aplicació d'una quota reduïda (tarifa plana) de 80 euros mensuals durant els primers 12 mesos d'activitat. Poden beneficiar-se d'aquestes condicions les persones autònomes que no hagin estat donades d'alta en els dos anys immediatament anteriors a la data defecte de la nova alta, o bé tres anys, en cas d'haver gaudit prèviament d'aquesta deducció. Transcorregut aquests dotze primers mesos, també es podrà aplicar una quota reduïda durant els dotze mesos següents, als treballadors per compte propi que prevegin que els seus rendiments econòmics nets anuals, siguin inferiors al salari mínim interprofessional anual que correspongui a aquest període i així ho sol·licitin.

Canviar a una SLU

En darrer terme, pel que fa al canvi d'autònom a una societat limitada s'ha de fer quan la facturació bruta anual comenci a ser d'una xifra ja considerable, normalment situada a partir dels 75-000 a 81.000 euros. És un cas que s'ha de fer pensant-lo molt bé i amb un bon assessorament ja que tenir una SLU, si no queda ben justificada, pot acabar sent penalitzada per Hisenda i ja hi ha casos mediàtics que han marcat un precedent per 'donar exemple' en el conjunt de la societat.