El Cercle d'Economía s'afegeix a una part substancial del teixit empresarial català que insta a reactivar el debat sobre el finançament de Catalunya. La institució que presideix Jaume Guardiola considera, que si bé les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya passen "una fase de desinflamació i de cert camí cap a la normalitat" després dels anys del procés, insta a reactivar el debat sobre la millora del finançament de Catalunya per resoldre reclamacions que són en l'origen de la "insatisfacció" d'una part dels catalans.

En una entrevista a Efe, el president del Cercle, Jaume Guardiola, ha assegurat que és "molt important afrontar" de nou aquest debat sobre el finançament, ja que és a més indissociable del problema del dèficit d'infraestructures de Catalunya.

Per a això, Guardiola, que lidera el Cercle des de juliol de 2022 apel·la a la capacitat de "transacció" entre les dues parts, en línia amb la crida al consens que caracteritza aquesta institució des de la seva fundació.

Respecte al Govern espanyol i als partits d'àmbit estatal, Guardiola considera que és important "no pensar que la desinflamació (del clima polític a Catalunya), que és boníssima, és el final de l'etapa", sinó buscar "transaccions" i "prendre mesures per corregir desequilibris", opina.

Altrament, "el problema continuarà allà vigent i no sortirem mai. Serà com el Dia de la Marmota. El nostre rol com Cercle és pressionar molt a tots perquè aquest tipus de converses es facin com més aviat millor", afegeix.

"Estem en una fase de certa desinflamació i de cert camí cap a la normalitat després d'haver viscut una època d'altíssim nivell d'irracionalitat i em preocupa una mica que es doni això -el finançament- per passat, que és la gènesi dels problemes (...) Cal continuar buscant una solució", ha reivindicat.

Lamenta que el sobiranisme hagi girat full del finançament

Quant al govern català i els partits independentistes, ha dit que també el "preocupa molt" que al món sobiranista s'hagi "girat full" de reivindicacions com la d'un millor model de finançament.

Deixant al marge factors emocionals i de repartiment de poder, considera que les carències|mancances del model de finançament i de les infraestructures a Catalunya figuren entre les causes de la desafecció cap a Espanya que estableixi una part de Catalunya.

En aquesta línia, Guardiola ha lamentat que el món sobiranista "no està lluitant per millorar el finançament", malgrat que "l'acumulació de certs dèficit de finançament de Catalunya està provocant ja certa afectació en la cohesió social. Estem tocant os", subratlla Guardiola.

El cost de la vida o les característiques del mateix|propi model de finançament -que no respecta el principi d'ordinalidad- fan que Catalunya estigui perdent posicions en cohesió social, amb una despesa per habitant per sota del qual li correspondria, segons Guardiola.

Més diàleg intern a Catalunya

Quant a les relacions entre els governs espanyol i català, apunta que actualment estan "funcionant", i aprecia un "punt de pragmatisme" per part del govern que lidera Pere Aragonés.

Guardiola creu que "està bé que hi hagi una taula de diàleg" entre el Govern espanyol i el català, però afegeix: "Catalunya ha de tenir més diàleg intern".

Per això, reivindica una taula de diàleg també al si de Catalunya, perquè els polítics catalans tenen "l'obligació" d'explorar els "espais compartits" que hi ha al país, reivindicacions que siguin "àmpliament majoritàries per a un component central de la societat catalana", argumenta.

Per tant, considera que els sobiranistes s'haurien d'obrir a parlar sobre reivindicacions que tinguin un grau de consens "molt alt" a Catalunya, i que "els polítics amb responsabilitat de Govern a Madrid" haurien "de donar|fer-li una volta" al sistema de finançament, atès el dèficit en aquesta matèria i en infraestructures que acumula Catalunya.