Sobres amb diners, transferències bancàries, bizum... Els regals que els convidats fan als nuvis en un casament, tributen. És a dir, es declaren davant d'Hisenda. En l'àmbit fiscal tenen el mateix caràcter que una donació, així que els noucasats han de presentar una declaració de l'Impost sobre Successions i Donacions. La quantitat a pagar, això sí, dependrà dels diners rebuts i de la comunitat autònoma, ja que algunes regions ofereixen beneficis fiscals com la Comunitat de Madrid, Andalusia, la Regió de Múrcia o La Rioja.

Els experts fiscals de TaxDown expliquen que els bancs tenen l'obligació d'informar l'Agència Tributària quan un client ingressa en el seu compte més de 3.000 euros en efectiu o bitllets de 500 euros. Per això, diuen, és imprescindible comptar amb documents justificatius per evitar problemes futurs i sancions, els quals ajudaran en cas de reclamacions d'Hisenda.

Per aquesta raó, creuen que és preferible optar per la transferència bancària o l'ús de bizum en lloc de rebre els diners en un sobre en efectiu, ja que, en cas d'una possible inspecció de l'Agència Tributària, amb la primera opció s'explica amb justificants que es tracta d'un regal de noces i no d'altres moviments irregulars.

Si el regal de noces arriba a tall de transferència o bizum, també s'han de declarar. I el mateix ocorre amb els regals en espècie (per exemple, electrodomèstics o mobles per a la llar). El no fer-ho no pot donar pas que l'Agència Tributària ho determini com un guany patrimonial no justificada. I en aquest cas, Hisenda tindria fins a 4 anys parar sol·licitar als nuvis un requeriment en qualsevol moment. Això no només ocorre amb els casaments, també amb els batejos i les comunions.

Quant s'emporta Hisenda?

Una vegada que els diners ja estan en el compte, els noucasats han de presentar la declaració de l'Impost sobre Successions i Donacions per cada un dels regals rebuts. Per tant, no és necessari incloure'ls en la declaració de la renda de l'any següent. En tractar-se d'un impost cedit a les comunitats autònomes, cada regió té dret a cobrar el percentatge que consideri oportú, de manera que és necessari acudir a la normativa de cada territori per saber com i què declarar.

A Madrid, Andalusia, Múrcia i La Rioja tenen una de les legislacions més laxes i amb prou feines es paguen impostos (un 1%). El motiu és que apliquen una bonificació del 99% sobre la quota tributària en donacions entre pares i fills. Així, la tributació serà més gran o menor en funció de diversos factors, com la comunitat autònoma, el grau de parentiu amb el que ha fet la donació (si són els teus pares o amics) i per descomptat, el valor de la donació.

"Per acabar-ho d'adobar, no existeix mínim exempt. Això implica que caldria declarar des de la transferència que et fa el teu amic per ajudar-te amb el viatge de nuvis fins a la televisió que et regalen els padrins", indiquen des de TaxDown. De fet, els experts recomanen declarar qualsevol regal de noces per valor superior a 3.000 euros perquè Hisenda pot imposar multes que ascendeixen a entre el 50% i el 100% de l'import rebut en el casament.