Teresa Garcia-Milà Lloveras (Barcelona, 1955) s’ha estrenat aquest dilluns com a nova presidenta del Cercle d’Economia. És la primera dona que se situa al capdavant d’aquesta institució en els seus 67 anys d’història. Ha nomenat tres vicepresidents: Carmina Ganyet, directora general de Colonial; Pau Guardans, CEO de Único Hotels; i Jordi Gual, professor d’Economia de l’Iese i expresident de Caixabank.

En el seu primer discurs com a presidenta, García-Milà ha presentat els membres de la seva junta directiva, el programa de govern i, també, les intencions: ha assegurat que “serem atrevits quan calgui, el Cercle pot dir allò que els altres no poden dir”.

Ha agraït la confiança que li ha brindat el seu antecessor, Jaume Guardiola, així com els expresidents i socis. Ha recalcat que “afronto aquest repte amb una junta cohesionada”. Ha recordat que es va incorporar al Cercle fa 30 anys “de la mà” del seu amic Josep Piqué,  ja difunt, que va ser ministre i president de la institució en dos mandats, que coneixia des dels temps d’universitària.

Ha exposat algunes reflexions sobre l’actual situació econòmica: “La democràcia liberal es veu amenaçada per la inestabilitat política”. “L’economia de mercat trontolla davant les barreres comercials que s’estan construint en els darrers mesos”. “Europa té l’oportunitat de jugar un paper clau”. “Les notes d’opinió seguiran sent l’actiu diferencial del Cercle, volem que tinguin incidència i treballarem per a que tinguin més impacte a Catalunya, Espanya i Europa, amb mirada llarga”.

Afronta un mandat de tres anys (2025-2028) amb la voluntat de “reforçar els valors fundacionals del Cercle –democràcia, economia de mercat i Europa– en un context econòmic i geopolític marcat per la inestabilitat política, les tensions entre els grans pilars econòmics i polítics globals, el populisme o la desinformació”. En aquesta conjuntura que presenta grans reptes per a la democràcia liberal i l’economia de mercat, la nova presidenta del Cercle vol posar el focus en reflexionar sobre Europa i com recuperar la seva força política i econòmica en el tauler global.

El seu programa proposa “aprofundir en la generació de coneixement i influència del Cercle”. D’una banda, reforçant l’impacte de les notes d’opinió que emet l’entitat i, de l’altra, explorant la creació de nous grups de treball per analitzar qüestions que impacten de forma transversal i estructural el creixement econòmic i l’equilibri territorial i social. A més aposta per continuar innovant en les activitats i en la organització de la Reunió Cercle d’Economia, que enguany ha celebrat la seva 40a edició.

Ha indicat que treballaran per ampliar la base de socis i, sobretot, de sòcies perquè les dones encara suposen un percentatge “relativament baix”. Posarem esforços per mantenir “la qualitat i l’èxit” de les reunions del Cercle, ha subratllat.

En el seu torn, el president sortint, Jaume Guardiola, ha repassat les 109 activitats programades durant el seu mandat, entre les quals hi ha les tres reunions anuals i nou notes d’opinió. “Les notes d’opinió envelleixen bé”, ha indicat sobre la seva vigència. I ha recordat que també “hem fet activitat a Madrid, menys de la que ens hauria agradat perquè no és fàcil”.  Sobre el futur, ha indicat que “no som un think tank, però poc a poc l’anem construint”.

Però el primer en parlar ha estat Salvador Alemany, en qualitat de president de la mesa electoral, per informar als assistents, inclosos els membres de la nova junta, que s’han complert els requisits, tant pel que fa als avals com al procés seguit.

Garcia-Milà era l’única aspirant a la presidència a diferència del que va passar fa tres anys quan, per primera vegada, dos candidats es van enfrontar a les urnes. Sempre va supeditar les seves aspiracions a l’existència d’un consens intern. La nova presidenta del Cercle és directora de la Barcelona School of Economics (BSE), catedràtica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i investigadora associada del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI).