El Govern preveu enviar centenars de milers d'avisos als beneficiaris de l'ingrés mínim vital (IMV) a partir de maig per comunicar-los que estan obligats a presentar la declaració de la renda, encara que la gran majoria estan exempts de tributar per l'IRPF. I per aconseguir que compleixin l'obligació d'informar a Hisenda del total dels seus ingressos al llarg del passat 2022, el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social i el d'Hisenda, a través de l'Agència Tributària, llançaran una campanya de missatges per a aquest col·lectiu.

Així, a partir de maig la Seguretat Social (encarregada d'abonar la prestació de l'ingrés mínim vital) remetrà un sms (missatge pel mòbil) recordant l'obligació de presentar la declaració de la Renda a uns 430.000 responsables de les unitats familiars que han cobrat l'any passat l'ajuda pública. El 12 de juny -mig mes abans que acabi la campanya de presentació de la declaració de la renda, la data límit del qual és el 30 de juny- la Seguretat Social remetrà novament el sms i se sumarà l'Agència Tributària que enviarà cartes a aquest col·lectiu advertint de l'obligació de presentar la declaració, segons fonts coneixedores de la mesura.

L'IMV és una prestació no contributiva (no es deriva de la cotització prèvia a la Seguretat Social) que es va aprovar a l'estiu de 2020 com una ajuda d'urgència perquè les famílies en risc de pobresa poguessin resistir l'impacte del covid. El desembre de 2021 es va crear com una prestació permanent amb l'aprovació d'una llei. Es tracta d'una renda que està exempta de tributació com també ho estan prestacions similars que abonen les comunitats autònomes, segons es recull en la Llei de l'IRPF. El que, segons es tem el Govern, pot induir als beneficiaris a creure que no han de presentar la declaració de la Renda.

Tanmateix, el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social vol controlar si la unitat familiar beneficiària de l'IMV tingués ingressos al marge de la prestació, encara que en moltes ocasions aquests diners solen procedir de l'economia submergida. Perquè la decisió que aquest col·lectiu presenti la declaració de la Renda no parteix d'Hisenda, sinó de la Seguretat Social. Una obligació que es recull des del principi de la creació de l'IMV, ja que ja en el Reial Decret Llei de maig de 2020 s'estableix l'exigència de la presentació de la declaració de la Renda que es repeteix en la llei de desembre de 2021.

Per tant, l'exercici fiscal de 2022 (la declaració del qual s'ha iniciat el passat 11 d'abril per a les presentacions telemàtiques) és el tercer en què els beneficiaris d'ingrés mínim vital han de presentar la declaració. Tanmateix, el volum ha anat en creixement, d'aquí que el Govern hi hagi llançada la campanya d'enviaments massius al col·lectiu. Actualment, segons les dades de la Seguretat Social, des de juny de 2020 -quan va començar a concedir-se la prestació- s'han beneficiat 595.512 unitats familiars, amb 1,7 milions de beneficiaris, dels quals 731.029 són menors d'edat. El nombre de famílies es va incrementar el 2022 en prop de 190.000 i en el que anem de 2023 en 46.000.

Però es tracta d'una prestació que es revisa cada any segons l'evolució econòmica de la família i la possibilitat que un o diversos membres hagin aconseguit ocupació, pel que cada any entren i surten molts beneficiaris. Això significa que per a la majoria, el 2022 és el primer any, per la qual cosa poden desconèixer l'obligació de presentar la declaració de la Renda. A més, es tracta d'un col·lectiu amb dificultats per complir els tràmits administratius, pel que el Govern ha optat per aquest campanya massiva d'informació.

La declaració de renda dels beneficiaris de l'ingrés mínim vital hauria de ser molt senzilla. Des de l'Agència Tributària expliquen que en cas de rebre juntament amb l'IMV altres prestacions públiques (rendes mínimes d'inserció o garantida de les comunitats autònomes), només s'haurà de declarar, i tributar, si s'excedeix dels 12.159 euros anuals (1,5 vegades l'indicador públic de renda a efectes múltiples o IPREM). Encara que la tributació sortirà negativa, doncs es pot recordar que les prestació estan exemptes de tributació.

Problemes amb els menors d'edat

No és de la mateixa opinió el sindicat de subinspectors fiscals Gestha. Antonio Paredes, que confirma a ON ECONOMIA la campanya dels enviaments, explica que han de presentar la declaració tots els membres de la unitat familiar, inclosos els menors d'edat, que ho podran fer de forma individual o conjunta. Tanmateix, en molts casos, els menors -inclosos beus- manquen de NIF, el que dificulta el compliment amb la declaració.

Per aquesta raó, assenyala que a les cartes que enviarà l'Agència Tributària s'adjuntarà la informació dels esmentats NIF. Igualment recorda que a l'esborrany apareixeran les dades de cada un dels components de la unitat. Per facilitar el tràmit, l'Agència Tributària recomana que en cas que la parella estigui casada es presenti una declaració conjunta de la unitat familiar i en cas de no estar casada, els fills declaren de forma conjunta amb un dels dos progenitors.

Paredes assenyala que aquells beneficiaris que no presentin la declaració no seran sancionats per l'Agència Tributària, ja que no és Hisenda la que els obliga al tràmit informatiu. I, entre les infraccions que preveu la llei de l'IMV -que poden comportar la pèrdua de la prestació per un període de tres a sis mesos- no s'inclou com falta no fer la declaració.