Una de cada quatre empreses espanyoles (26,3%) es queixa que s'enfronta a competència d'empresa "no registrades o informals", segons una macroenquesta empresarial realitzada per la Cambra de Comerç d'Espanya. El sondeig ha estat encarregat pel Banc Mundial (BM) que analitza l'entorn empresarial per fer negocis al sector privat a 103 països. Amb referència a la competència que pateixen les empreses per l'economia submergida, Espanya és un dels països més ben posicionats segons l'estudi, ja que en el centenar d'estats analitzats, el 41% de les empreses es queixen d'aquesta competència deslleial; entre els països amb "alts ingressos" -entre els quals es troba Espanya-, el 28%; i al bloc d'Europa i Asía Central, el 27,9%.
Per territoris: L'informe del BM permet descendir i conèixer el nivell d'economia submergida per territoris, segons les respostes de les empreses que han participat en l'informe. A la Comunitat de Madrid, el 37,5% de les companyies han mostrat queixes per la competència deslleial d'empreses "informals", el percentatge més alt de tot Espanya, mentre que a Catalunya, les queixes es redueixen al 23,2% del teixit empresarial -gairebé tres punts per sota de la mitjana d'Espanya-.
Per sobre d'aquesta mitjana, després de Madrid, Galícia és el segon territori amb un volum més gran d'economia submergida si ens atenim a què el 31% de les empreses gallegues es queixen d'aquesta competència deslleial; la zona Est (Llevant, Múrcia i Balears) va a continuació, amb un 29,3% d'empreses que han denunciat la pràctica d'economia informal i el 28,7% de les empreses ubicades al nord-oest d'Espanya denuncien Economia submergida. A Castella i Lleó, la denúncia procedeix del 27,1% de les empreses de la comunitat i un 27,1% a les Illes Canàries.
Per sota de la mitjana espanyola, el 25,5% de les empreses del Sud reconeixen que han de competir amb empreses submergides; després està Catalunya, amb el 23,2%; la zona centre, el 21,9%; el País Basc, el 15,9% i el Nord-Est (Aragó, Navarra i La Rioja), on tan sols el 12% de les empreses assenyalen l'existència d'Economia submergida.
Per sectors: Centrats en el tipus d'activitat, l'hostaleria és, amb diferència, el sector amb més nivell d'economia submergida i el de maquinària i equipament, el més complidor, segons l'estudi del Banc Mundial. Així, segons l'enquesta empresarial, el 70% dels hotelers parla d'economia submergida al seu sector; el 44% en la construcció; el 27,3%, el comerç; els fabricants de productes metàl·lics tenen un percentatge del 26,3%; altres manufactures, el 19,2% i altres serveis el 24,1%. En el conjunt del sector serveis, el 28,3% de les empreses, han declarat l'existència de competència d'empreses submergides.
Per sota, només el 4,8% del sector de maquinària i equipament denuncia Economia submergida; el 14,1% de l'alimentació; i el 15,3% d'activitats professionals.
Per mida: Les empreses de mida mitjana (20 a 99 empleats) són les que més pateixen de competència procedent de l'economia informal, segons assenyala el 28,1% de les empreses enquestades dins d'aquest col·lectiu i les que menys el pateixen són les grans (més de cent assalariats), amb un 22,1% de les empreses que han contestat a l'enquesta. Al mig es queden les empreses petites (5 a 19 empleats), on el 25,8% del col·lectiu enquestat assenyala l'existència d'economia submergida.
Corrupció
El Banc Mundial també ha preguntat a les empreses pels intents de corrupció que han rebut les empreses dels 103 països consultats. I Espanya surt especialment ben retratada, ja que només el 0,4% de les empreses consultades declaren haver experimentat almenys una "sol·licitud de pagament de suborn", encara que l'estadística del BM no aclareix si van accedir a pagar. En el conjunt de les més de cent economies enquestades, l'11,2% de les empreses reconeixen que han rebut alguna vegada una sol·licitud de suborn; el 6,1% a Europa i Asía Central i el 4,2% si se circumscriu a les empreses ubicades en països d'"alts ingressos". No obstant això, es pot recordar que la informació s'obté de les respostes de les empreses.
Una corrupció que en el cas d'Espanya es concentra a pocs sectors i territoris. Sobre aquests últims, tan sols declaren haver rebut peticions de suborn empreses amb seu social al Sud (0,7% de les enquestades); de les Canàries (0,4%) i, amb molta diferència, les ubicades a l'Est (3,7%).
Per sectors, dels 11 analitzats a l'enquesta del BM, en 6 reconeixen haver rebut peticions de suborn. Al capdavant, els hotelers, que davant una mitjana del 0,4%, el 5,3% dels enquestats, han ratllat la casella de la corrupció. Molt lluny, el 0,5% del conjunt de les empreses de serveis; el 0,3% d'altres serveis; el 0,2% al sector d'altres manufactures i el 0,1% de les empreses del sector manufacturer.
Amb un impacte nul, estan l'alimentació, els productes metàl·lics, el sector de maquinària i equipament, la construcció, el comerç i les activitats professionals.