Les botigues de moda registren un 18,6% més afluència que la mitjana de sectors, segons es desprèn de les dades analitzades a l'informe anual de l'empresa especialitzada a Retail Intelligence, TC Group Solutions, presentat aquest dijous a Barcelona. Només el 2023, les ubicacions dels punts de venda de la moda van registrar un trànsit de 3.987 persones al dia, per sobre de les 3.363 persones per dia en la resta de sectors, creixent també respecte al trànsit exterior del sector moda de 2022 un 9,3%.

L'estudi recull que els carrers de les ciutats d'Espanya van experimentar un notori augment en el trànsit de persones, consolidant una tendència ja observada el 2022. Així, el 2023 la "ràtio d'atracció" (persones que decideixen entrar a les botigues) es manté (7,7%), "el que indica que, si el trànsit ha crescut un 6%, les entrades ho han fet en pràcticament la mateixa proporció, mostrant la capacitat que tenen els negocis de retail de continuar atraient als clients a les botigues a mesura que creix l'afluència als carrers," destaca l'informe.

En aquesta línia, el CEO de TC Group Solutions, Álvaro Angulo, ha afirmat que "la multicanalidad, on els consumidors aprofiten el valor que ofereix cada un d'aquests canals, és una realitat. El punt de venda s'està transformant i crea sinergies dels canals online amb la intel·ligència artificial incipient. L'estratègia en el punt de venda s'enriquirà amb una cadena de contactes amb el consumidor, multicanal i integrada."

El gener i el desembre, els mesos amb més trànsit comercial

El nombre d'entrades en botigues a Espanya el 2023 va créixer lleugerament respecte a 2022, amb una xifra del 5,7% respecte al 2022. L'increment del trànsit per als vianants als carrers comercials espanyols ha estat d'un 6%, versus el de 12,1% el 2022. El trànsit mitjà al llarg de 2023 s'ha situat en 3.363 persones/dia, destacant els mesos de gener i desembre com a resultat del repunt nadalenc de cada any.

Coincidint amb el final del període de rebaixes, els mesos més baixos per al trànsit comercial a Espanya han tornat a ser el febrer i el març. De fet, el mínim es va anotar el segon mes de l'any, amb 3.074 persones/dia de mitjana. Tanmateix, el març va ser el mes amb un increment interanual més gran, congregant un 11,2% més respecte al mateix mes de l'any anterior.

D'altra banda, el desembre va repetir com el mes amb més trànsit per als vianants: 3.971 persones/dia (+5,3% que el mateix mes de l'any anterior). Rere gener, amb 3.498 persones/dia, els mesos d'estiu van ser els que van registrar un trànsit més gran als carrers comercials: 3.394 persones/dia al juliol i 3.384 persones/dia al juny. Finalment, el menor increment respecte a 2022 es va registrar l'octubre, amb 3.326 persones/dia: una pujada del 2,3% respecte al mateix mes de l'any anterior.

Dissabte repeteix com el dia de la setmana amb més trànsit per als vianants el 2023, amb 3.834 persones (+10,2%), mentre que el dia amb menor trànsit va ser diumenge, quan moltes de les botigues tanquen a Espanya, amb 2.817 persones (+10%). Dins de la setmana laboral, el dia amb més trànsit és divendres, amb 3.562 persones (+6,1%).

Madrid, Catalunya i Cantàbria, on hi ha més afluència

El 2023, la ràtio d'atracció va oscil·lar a Espanya entre el 7% i el 8%. El migdia i les últimes hores de la tarda van ser els moments en què el comerç va aconseguir conquerir més consumidors, amb ràtios que van arribar a superar el 9%. Pel costat contrari, entre les 9:30 i les 11:30 del matí, la ràtio no va aconseguir superar en cap moment el 8%.

El 2023, els màxims de trànsit per als vianants es van registrar els dies 4 de gener, 23 de desembre i 3 de gener, per aquest ordre. Els dies amb menor afluència del mateix període van coincidir amb els dies vinculats a dies festius nacionals, com a Any Nou, Nadal i Reis. En conjunt, el moviment de vianants als carrers comercials espanyols durant 2023 ha crescut en tots els punts de la geografia nacional, amb l'excepció de Cantàbria, que ha marcat un descens del 8%.

Tanmateix, les comunitats amb més trànsit exterior el 2023 han estat Madrid, Catalunya i Cantàbria. També per Comunidades, Andalusia ha registrat el creixement més gran respecte a 2022 en trànsit per als vianants, amb una alça del 14,3%, seguida de la Comunitat Valenciana (9,6%) i País Basc (8,6%).

El públic local en compra menys que el turista

Espanya ha rebut el 2023 més de 85 milions de turistes internacionals, un augment del 18,7% respecte a l'exercici anterior, un rècord històric, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística. De fet, aquesta xifra ha vingut donada suport per la despesa turística més gran per part de visitants estrangers, amb un total de 108.662 milions d'euros, un 24,7% més que el 2022.

A Barcelona i Madrid, el trànsit per als vianants s'ha disparat el 2023 respecte a l'exercici anterior. A la capital catalana, entre els carrers analitzats, l'increment més gran s'ha anotat en Passeig de Gracia i Carrer Provença, en els dos casos amb pujades superiors al 10% respecte a 2022. Els carrers de Barcelona analitzats que han registrat un trànsit per als vianants més gran són Carrer Pelai i Carrer Fontanella, coincidint amb un lloc d'alta concentració comercial i de gran interès turístic de la ciutat.

En el cas de Madrid, el carrer que ha registrat més dinamisme ha estat la Gran Via, amb un creixement de l'1,5% respecte a 2022. Tanmateix, els punts que han anotat un increment més gran respecte a l'any anterior són el Carrer Major i Carrer Goya, amb pujades del 27,1% i del 10,7%, respectivament. Al contrari, Carrer Preuats i Bravo Murillo són les zones que han protagonitzat les caigudes més grans en el seu flux per als vianants, amb percentatges negatius del 4,2% i del 3,7%, respectivament.