La taxa d'inflació interanual de la zona euro es va accelerar una dècima a l'abril en comparació amb el mes anterior, assolint així el 7% davant el 6,9% del mes de març, pressionant al Banc Central Europeu (BCE), que es reunirà aquest dijous, per continuar elevant els tipus d'interès.

Segons les dades preliminars publicades per Eurostat, durant el mes d'abril l'energia va registrar una alça interanual del 2,5%, després de la baixada del 0,9% del mes anterior, mentre que el preu dels aliments va alleujar la seva escalada al 10% des del 14,7%, xifra encara superior a la registrada en mesos anteriors.

En el cas dels serveis, els preus van pujar a l'abril un 5,2% interanual, una dècima més que al març, però els béns industrials no energètics es van encarir un 6,2%, quatre dècimes menys que al març.

Espanya es col·loca com el tercer país de l'eurozona amb la menor pujada de preus a l'abril

D'aquesta manera, en excloure del càlcul l'impacte de l'energia, la taxa interanual d'inflació a l'abril es va situar en el 7,5%, en comparació amb el 7,9% registrat el mes anterior, mentre que en deixar fora també l'impacte del preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, la taxa subjacent d'inflació es va moderar al 5,6% des del 5,7% del mes anterior.

Entre els països les dades dels quals estaven disponibles, els increments de preus menys intensos es van observar a Luxemburg (2,7%), seguit de Bèlgica (3,3%) i d'Espanya i Xipre (ambdós un 3,8%). A l'altra cara de la moneda, les pujades de preus més acusades es van registrar a Letònia (15%), per davant d'Eslovàquia (14%), així com de Lituània (13,35) i d'Estònia (13,2%).

Pujada de tipus d'interès

Entre els components de la inflació, l'impacte més gran en la pujada de l'indicador a l'abril el van exercir els preus dels aliments, alcohol i tabac. També van pujar en grau més baix els preus dels béns industrials no energètics (un 6,2% l'abril davant el 6,6% al març), mentre que els preus de l'energia van tornar a despuntar un 2,5%, en comparació amb el descens del 0,9% del mes anterior; i els dels serveis van augmentar també en una dècima, fins al 5,2%.

Les dades arriben dos dies abans que el consell de govern del BCE faci la seva pròxima reunió de política monetària, en la qual podria tornar a apujar els tipus, ja que Frankfurt manté l'objectiu de portar la taxa a la seva meta del 2% i considera que les pujades aplicades en els últims mesos estan començant a donar els seus fruits.

En la seva última reunió, el BCE va augmentar els tipus en uns altres 50 punts bàsics, fins al 3,5%, malgrat que les turbulències sofertes el març per bancs com el SVB i altres entitats als Estats Units, o el Credit Suisse a Suïssa, posessin en qüestió l'efecte que estan tenint sobre les entitats financeres les pujades de tipus aplicades pels bancs centrals de tot el món.