El Banc Central Europeu (BCE) comença a mirar amb temor una possible invasió d'exportacions xineses cap a la Unió Europea per donar sortida a un possible excedent de productes si es tanquen les fronteres dels Estats Units als productes procedents de la potència econòmica d'Asía. En termes castrenses, es podrien denominar com a "danys col·laterals" a la guerra arancelaría oberta per l'Administració nord-americana de Donald Trump contra la pràctica totalitat dels països del Planeta, amb alguna notable excepció com el Regne Unit, l'aliat incondicional dels Estats Units, amb el qual ja ha firmat un acord que limita els aranzels al mínim del 10% que pretén l'inquilí de La Casa Blanca. Així, el vicepresident del banc responsable de l'euro, l'espanyol Luis de Guindos, ha advertit que Europa pot veure's afectada per una redirecció comercial en funció de com es resolgui també la crisi aranzelària entre EUA i Xina. Una preocupació que no es limita al Banc Central, sinó a nombrosos experts i alguns governs comunitaris.
Encara que el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha expressat la seva confiança que els Estats Units i la Unió Europea finalment arribin a un acord per resoldre les seves diferències comercials, ha assenyalat: "Jo no em fixaria únicament en el que és la relació els Estats Units-Europa. Allà podrem arribar a un acord. En principi, jo espero que sigui així", ha afirmat Guindos en la seva intervenció aquest dilluns en una jornada organitzada per l'Institut Atlàntic de Govern (IADG).
Tanmateix, l'exministre espanyol d'Economia ha avisat que al marge de les relacions comercials bilaterals entre la UE i EUA "hi ha un altre factor que és important i que ens pot afectar molt", amb referència a com es tanqui finalment la 'guerra comercial' entre EUA i Xina i quins siguin els aranzels finals entre les dues potències. En aquest sentit, ha advertit del risc que s'acabi produint un "redireccions del comerç" si els EUA acaba imposant a la Xina uns aranzels elevats que porti les empreses xineses a buscar altres mercats per a les seves exportacions, ja que la UE és el segon mercat més important del món.
Així mateix, Guindos ha apuntat que, si bé l'exportació del gegant asiàtic va començar sent d'escàs valor afegit, s'ha anat produint un increment del seu valor afegit i cada vegada és més similar a l'exportació europea i fins i tot a l'estructura industrial europea, "amb la qual cosa ells podrien competir". "Quan un veu l'estructura d'exportació de la Xina, ha anat canviant i s'ha anat ajustant cada vegada més, o semblant-se cada vegada més a l'estructura d'exportació d'Europa", ha destacat Guindos, posant com a exemple el cas dels automòbils elèctrics.
Dòlar
D'altra banda, el vicepresident del BCE ha comentat que la depreciació del dòlar, que ha caigut recentment i als seus mínims des de 2021 davant l'euro, és el reflex de dubtes que tenen els inversors internacionals sobre les polítiques als Estats Units, incloent-hi el proteccionisme i tot el relacionat amb els aranzels. En aquest sentit, ha destacat que "està passant estrictament el contrari del que s'havia anunciat a començaments d'any", ja que es considerava llavors que els aranzels anava a portar a una apreciació del dòlar que compensaria el guany artificial de competitivitat nord-americana arran de les tarifes comercials. "I, tanmateix, ha passat al contrari", ha admès.
En qualsevol cas, per a Guindos és "una qüestió evident" l'interès de l'Administració liderada per Donald Trump en un dòlar relativament feble, i per això no creu que els EUA estigui massa preocupat, de moment, per la debilitat del dòlar.