La patronal catalana Foment del Treball ha publicat un escrit amb 465 propostes per al futur Govern de Catalunya de cara a les eleccions autonòmiques del proper 12 de maig. Habitatge, indústria, fiscalitat, sequera o transports són alguns dels temes que aborda una carta que demana importants rebaixes fiscals, l'ampliació de l'aeroport, la construcció de 25.000 habitatges a l'any amb un pacte entre el sector publicoprivat i un crèdit extraordinari de 1.000 milions d'euros per combatre la sequera, i uns altres 1.000 per a la sanitat, davant de la falta de pressupostos.

En l'àmbit fiscal, pocs dies després que el president de Foment Josep Sánchez Llibre qualifiqués Catalunya com a "infern fiscal", Foment demana suprimir l'impost de patrimoni i rebaixar el de successions i donacions al 4% per a parents pròxims i al 10% per a la resta. Proposa de també rebaixar els tipus marginals de l'IRPF a Catalunya per a rendes altes (50%) i baixes (20%), així com una revisió dels impostos propis de la Generalitat i la supressió d'alguns.

Davant de la falta d'uns pressupostos acordats, Foment suggereix a les forces del Parlament de posar-se d'acord per mobilitzar amb crèdits extraordinaris 1.000 milions per combatre la sequera i uns altres 1.000 per reforçar la sanitat pública.

Quant a la sequera, a més, demana al futur Govern que executi inversions i infraestructures de mesures extraordinàries i procedeixi a interconnectar les xarxes de les diferents conques hidrogràfiques catalanes.

Finalitat a les àrees tensades

Enmig d'un intens debat sobre l'habitatge després de l'aprovació de l'índex de referència i amb la limitació de l'habitatge turístic i de temporada sobre la taula a la Moncloa, Foment demana que la Generalitat suprimeixi les àrees tensades que s'utilitzen per aplicar l'índex de referència i un gran pacte publicoprivat per construir 25.000 habitatges, tant lliures, com assequibles i protegits com socials.

A més, demanen d'agilitar els tramitis de llicències per a edificació i mobilitzar terres de reserva d'habitatge protegit i terres dotacionals. La patronal cita xifres oficials que estimen en 73.000 habitatges protegits els que es podrien edificar en terrenys públics.

Foment demana d'ampliar a l'aeroport, impulsar la indústria perquè assoleixi el 30% del PIB català i millorar la fibra òptica en àrees rurals.

Quant a l'administració pública, l'entitat que representa l'empresariat demana eliminar normes que frenen l'activitat emprenedora i simplificar tots els tràmits, així com desplegar el silenci administratiu positiu, que permet posar-se a caminar projectes de forma automàtica en cas que l'administració no respongui.

La patronal situa la descarbonització de l'economia com una de les prioritats i reclama a la nova Generalitat que impulsi les estancades energies renovables. Afirma, a més, que és més eficaç incentivar fiscalment les inversions verdes que penalitzar aquelles que no ho són, sobretot en sectors que no compten amb alternatives.