El govern espanyol, encapçalat per Pedro Sánchez, ha exposat davant dels diferents actors que intervenen en el sector immobiliari les noves tasques que s'ha proposat amb la prioritat d'incrementar el parc d'habitatge de lloguer assequible i s'ha compromès a mantenir amb ells un contacte més fluid.

Entre les mesures que s'ha proposat, amb la vista posada en aquest objectiu, figura la modificació de l'ordre ECO 805/2003 del Ministeri d'Economia per agilitar la promoció d'habitatge i facilitar el seu finançament, segons ha anunciat al terme de la reunió, la ministra d'habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez.

En aquest sentit, ha apuntat que aquesta tarda s'iniciarà la seva consulta pública, amb l'objectiu de modernitzar aquesta ordre i agilitar les llicències ràpides, la gestió urbanística, introduir les noves tècniques constructives, especialment en industrialització, i factors de sostenibilitat.

Crida a particulars perquè posin més habitatge de lloguer assequible

Rodríguez ha convidat a més els propietaris particulars d'habitatge a què, des de la certesa, la seguretat jurídica i garanties que vol aportar el Govern, posin més habitatge de lloguer assequible, de manera que el pagament de la renda no comporti més del 30 % de la renda de les famílies.

"Els necessitem", ja que el 95 % dels habitatges de lloguer estan en mans de particulars, ha assenyalat la ministra, que ha dit que s'han de continuar explorant nous instruments per incentivar-lo.

A més, ha assegurat que s'aprofundirà en la col·laboració publicoprivada i incorporar i reforçar la presència del tercer sector i l'economia social. També es vol donar més agilitat per tenir més terra finalista per a lloguer assequible.

També ha advocat per donar més agilitat en el desplegament i tramitació dels fons de recuperació, incorporant l'IA.

Campanya per captar talent jove i femení

Un altre dels objectius és fomentar la incorporació de joves i dones al sector, per a la qual cosa es treballarà amb ells per llançar una campanya per captar aquest talent. En aquest sentit, es vol aprofundir en la transformació i modernització del sector a Espanya i veu necessari avançar en la digitalització, la industrialització i la requalificació.

Així mateix, el Govern s'ha compromès a mantenir la inversió, en una aposta sense precedent i mantenir amb el sector trobades semestrals, a les quals Sánchez s'incorporarà una vegada a l'any.

Després d'aquesta reunió, que la ministra ha qualificat de molt bona, ha anunciat que el proper 18 d'abril es reunirà el grup de treball per abordar la problemàtica després de l'aigua dels allotjaments temporals i apartaments turístics.

Respecte a la llei d'habitatge creu que s'ha de llegir i aplicar més i que les zones tensades s'han de declarar a petició de les comunitats, per la qual cosa insisteix que la Comunitat de Madrid no pot deixar desemparats els veïns.

A aquesta cita, a la qual ha assistit també el ministre d'Economia Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, han assistit representants d'Associació de Promotors i Constructors APCE; la Confederació Nacional de la Construcció (CNC), Associació de Gestors Públics d'Habitatge i Terra (AVS) i les Cooperatives d'Habitatges (Concovi).

També han estat presents, l'Associació de Gestores d'Habitatge (AGV), la d'Empreses de Rehabilitació i Reforma (Anerr), la patronal de grans constructores Seopan, el Consell Superior de Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE), el Consell General de Col·legis Oficials d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics d'Espanya (CGATE).

Per part del sector financer, han assistit l'Associació de Banca (AEB) i la CECA. Així mateix, han acudit representants de CCOO, UGT, del Consell de la Joventut d'Espanya, Plataforma del Tercer Sector, d'Hogar Sí i de ProVivienda.