La política d'aranzels dels Estats Units impedirà la creació de 7 milions de llocs de treball al món el 2025 any, segons les estimacions de l'Organització Internacional del Treball (OIT), l'organisme de l'ONU responsable en matèria laboral. Aquest dimecres, l'OIT -amb seu a Ginebra- ha fet pública la seva previsió d'ocupació mundial per a 2025, en la qual ha reduït la seva anterior estimació, de 60 a 53 milions de llocs de treball. Això es tradueix en una reducció del creixement de l'ocupació mundial de l'1,7% a l'1,5% el present any. Aquests 7 milions de llocs de treball menys és producte d'una revisió a la baixa de les perspectives econòmiques mundials, ja que es preveu un creixement del PIB del 2,8%, per sota de la projecció anterior del 3,2%.
L'OIT culpa en part a les polítiques aranzelàries d'aquesta minva en la creació d'ocupació. Així, en una nota donada a conèixer per l'Organització de l'ONU, prop de 84 milions de llocs de treball a 71 països estan directament o indirectament vinculats a la demanda de consum dels Estats Units. Aquests llocs de treball, i els ingressos que generen, estan cada vegada més amenaçats per l'augment de les tensions comercials. La regió Àsia-Pacífic és on es concentra la major part d'aquests llocs de treball, 56 milions. Tanmateix, el Canadà i Mèxic tenen la proporció més gran de llocs de treball exposats (17,1%).
«Sabem que l'economia mundial està creixent a un ritme més lent, de la qual cosa havíem previst. El nostre informe ens diu ara que si continuen les tensions geopolítiques i les pertorbacions del comerç, i si no abordem qüestions fonamentals que estan reconfigurant el món del treball, el més segur és que tinguin repercussions negatives en els mercats de treball de tot el món», ha declarat el director general de l'OIT, Gilbert F. Houngbo.
Augment de la desigualtat
Però la reducció en la creació d'ocupació no és l'únic efecte de la caiguda del PIB mundial derivada de les polítiques de Trump. L'informe anual sobre l'ocupació posa en relleu "tendències preocupants en la distribució dels ingressos". Així, els treballadors cada vegada tenen menys accés a la riquesa creada cada any. El comunicat de l'OIT assenyala que "la participació dels ingressos del treball –que és la proporció del PIB que es queda a les mans dels treballadors– va caure en l'àmbit mundial del 53% el 2014 al 52,4% el 2024" i apunta a l'Àfrica i Amèrica com les regions amb els descensos més grans.
Si el 2024 els treballadors haguessin accedit al 53% del PIB mundial com el 2014 -en comptes del 52,4%-, "els ingressos laborals en l'àmbit mundial haurien estat 1 bilió de dòlars més alts el 2024, o 290 dòlars més per treballador en termes de poder adquisitiu constant. I a conseqüència d'aquesta pèrdua d'ingressos dels treballadors, augmenta la desigualtat i posa de "manifest una desconnexió entre el creixement econòmic i la remuneració dels treballadors".
L'anàlisi de l'OIT assenyala un desplaçament de l'ocupació cap a treballs d'alta qualificació. Les dones lideren aquesta tendència. Entre 2013 i 2023, la proporció de dones empleades en ocupacions d'alta qualificació va augmentar del 21,2% al 23,2%, mentre que la proporció d'homes en ocupacions d'alta qualificació se situava entorn del 18% el 2023. Tanmateix, persisteix la segregació ocupacional, ja que les dones estan infrarepresentades en sectors com la construcció i sobrerepresentades en funcions administratives i assistencials.
Educació
L'OIT adverteix que encara que el nivell educatiu continua augmentant en l'àmbit global, "el mercat laboral continua caracteritzant-se per importants desajustos educatius". Així, el 2022, només el 47,7% dels treballadors tenien qualificacions que s'ajustaven adequadament als requisits del seu lloc de treball. La proporció de treballadors amb un nivell educatiu insuficient es va reduir del 37,9% al 33,4% en l'última dècada, però la proporció de treballadors amb un nivell educatiu excessiu va augmentar del 15,5% al 18,9%.
Sobre l'efecte de les noves tecnologies -intel·ligència artificial, entre d'altres- al mercat laboral, l'informe constata que gairebé un de cada quatre treballadors pot veure transformat el seu lloc de treball per la IA generativa. Una proporció més gran de llocs de treball en ocupacions de qualificació mitjana tenen algun grau d'exposició, però un percentatge més gran de llocs de treball en ocupacions d'alta qualificació tenen una alta exposició, i per això les tasques existents podrien ser potencialment automatitzades per la IA.
"Les conclusions d'aquest informe sobre el panorama de l'ocupació són alliçonadores, però també poden servir de full de ruta per a la creació de llocs de treball decents. Podem marcar la diferència, i podem fer-ho reforçant la protecció social, invertint en el desenvolupament de competències, promovent el diàleg social i construint mercats laborals inclusius per garantir que el canvi tecnològic beneficiï tots. I hem de fer-ho amb urgència, ambició i solidaritat," va explicar el director general.