Inflació, pujada de tipus i una policrisi, successió de crisis econòmiques, permanents: des de la covid fins a la guerra al Pròxim Orient, passant per la guerra d'Ucraïna. Si ens remuntem, des de l'any 2012 està en vigor el Codi de Bones Pràctiques, que estableix una sèrie de mesures per alleujar la càrrega que suposa la hipoteca al deutor vulnerable que compleixi una sèrie de requisits. A més, fins a finals del 2024, els deutors compten amb les mesures d'un nou Codi per a aquelles famílies afectades per la pujada de l'euríbor.

El perfil més repetit

Malgrat tot, els deutes es repeteixen i hi ha un perfil majoritari d'aquells que ho lideren. Parlem, principalment, d'homes de 45 anys, casats i amb una unitat familiar el salari del qual no arriba als 1.900 euros al mes. A més, destaca el nivell de formació, ja que compten amb estudis universitaris. Aquest és el perfil del deutor espanyol que acudeix a companyies especialitzades en gestió del sobreendeutament, segons el darrer estudi presentat per Bravo, una companyia d'assessorament fiscal.

Tenint en compte els clients que hi acudeixen a la companyia, porten un deute de mitjana xifrat en 18.000 euros i dividits en més de 5 préstecs amb diferents institucions cadascun. D'altra banda, es pot observar que més del 50% arriben a aquesta situació a conseqüència d'una reducció dels ingressos, mentre que la pèrdua d'ocupació és la segona raó i una malaltia inesperada seria la tercera.

Des de la companyia reconeixen que "les persones que busquen ajuda estan disposades a reestructurar el pressupost mensual i mantenir l'hàbit de pagament", per la qual cosa és habitual trobar proactivitat a l'hora d'enfrontar els deutes sense entrar a la voràgine de crèdits de cada cop més quantitat. En el cas de la fintech, el deute es liquida amb un descompte per la negociació de les parts i l'usuari entra a la fase de poder rebre un préstec amb ells per liquidar deutes anteriors de forma més ràpida.

I les dones?

En el cas de les dones, les característiques són molt semblants segons l'estudi realitzat per la companyia. Es mantenen les xifres econòmiques i l'únic que canvia són els gustos socials com ara l'interès per la lectura o el predomini del turisme cultural entre les seves activitats habituals. Tot i això, el fet que siguin de nacionalitat espanyola, 45 anys i amb formació universitària es repeteix. El mateix passa amb les quantitats degudes i el salari mitjà de la unitat familiar. Segons reconeixen des de la fintech, cal tenir en compte diversos factors per comprendre com s'ha arribat a aquesta situació en el cas del sobreendeutament. "Des del 2008 hi ha hagut dues grans crisis econòmiques, però acompanyades de petits episodis de gran repercussió com són la guerra a Ucraïna i les pujades posteriors de preus, tipus i despeses", explica Sandra Sabaté, directora d'operacions.

La companyia explica que allò que busquen la majoria d'usuaris són experts en gestió de deute. "El que necessiten és un intermediari que els doni opcions per afrontar els seus deutes, però que també mostri la fiabilitat necessària perquè les empreses que reclamen accedeixin a negociar", subratlla l'experta de Bravo.