Les exportacions catalanes de la primera meitat de l’any han batut rècords històrics i pugen un 14,5% respecte a l’any anterior. D'aquesta manera, Catalunya lidera les exportacions a l’Estat i creix a un ritme superior al de la zona euro. Amb aquest tret de sortida s'ha inaugurat la Setmana de la Internacionalització impulsada per ACCIÓ des del World Trade Center de Barcelona. Aquest espai físic, que va reprendre la seva activitat l'any passat després de la suspensió temporal per la pandèmia, connecta les empreses catalanes amb agents internacionals i experts de països tan diferents com poden ser l'Uruguai, França o Nairobi, per posar alguns exemples.

Oficina de Tel-Aviv, suspesa

El país que no s'hi ha vist és Israel. De la mateixa manera que va passar amb l'esclat de la guerra a Ucraïna per part de la Rússia de Vladímir Putin, algunes de les missions previstes també han quedat suspeses fins a nova data. Entre els sectors de futur amb més oportunitats per a les empreses catalanes a Israel, destaquen el sector de l’automòbil i el de la construcció, però els segueixen de prop la ciberseguretat, les tecnologies financeres i les smart citiesLa primera missió prevista a Israel havia de ser aquest 6 de novembre, en la qual es proposava fer participar en aquesta missió empresarial a Tel-Aviv l'empresariat català per conèixer de primera mà l'ecosistema d'innovació a Israel amb visites a start-ups, acceleradores corporatives, incubadores, fons de capital risc i centres d'R+D de multinacionals que els poguessin ser d'interès. "Se suspèn la missió a Tel-Aviv a causa de la situació d’emergència humanitària a la regió. A més, el viatge empresarial s’articulava a través de la participació en una fira local que també s’ha cancel·lat, així com els esdeveniments empresarials que estaven previstos", han aclarit des d'ACCIÓ, que asseguren que no es plantegen reactivar accions empresarials al país a curt termini.

Israel és el tercer centre tecnològic mundial, després de Silicon Valley i Boston, amb més de 5.700 start-ups constituïdes i unes 280 multinacionals amb centre d’R+D establert al país. Altres sectors tradicionalment exportadors amb potencial per a les empreses catalanes són els preparats alimentaris, la maquinària industrial, la ceràmica i la pedra i els components elèctrics. Malgrat tot, les missions comercials previstes queden cancel·lades.

El precedent d'Ucraïna

Els diferents agents internacionalitzadors que hi participen lamenten la guerra actual i subratllen que aquest mercat sempre ha estat interessant per a Catalunya, però, a la vegada, prenent d'exemple el precedent amb Ucraïna, confien a trobar alternatives. De fet, amb la penúltima guerra, el mercat més interessant es va perdre amb Rússia pel bloqueig polític i, després de més d'un any, s'ha sabut revertir i afrontar la crisi. Si anem a les xifres d'impacte, continua sent un mercat interessant: les exportacions catalanes a Israel s'han doblat en els darrers deu anys, i arriben als gairebé 700 M€ el 2022, any en què pugen un 23,1% interanual. Les exportacions catalanes a Israel representen el 0,7% de les exportacions catalanes totals el 2022.

El mercat català a Israel

Pel que fa a les importacions catalanes d'Israel han pujat un 43,5% en els darrers 10 anys, i el 2022 arriben fins als 269,0 M€, un 13,4% més que l'any anterior. Les importacions catalanes d'Israel representen el 0,3% de les importacions catalanes totals el 2022. I les empreses exportadores regulars catalanes a Israel han augmentat un 0,6% el 2022 respecte a l'any anterior, fins a les 931 (empreses que han exportat els darrers 4 anys de manera consecutiva). De fet, Catalunya exporta principalment vehicles (29,6% del total), plàstics (8,2%) i aparells i material elèctrics (8,1%) a Israel i n'importa principalment productes químics orgànics (32,8% del total), plàstics (15,4%) i maquinària (10,8%).

L'ambient que transpira la Setmana d'ACCIÓ és que l'esperit internacional de l'empresariat català ja ve de segles enrere. A tall d'exemple, en el conjunt de l'estat espanyol, Catalunya va ser la primera que va voler obrir negocis fora de les fronteres per arribar a comerços com el britànic a principis del segle XIX amb la sobreproducció de la indústria tèxtil, principalment del cotó. Una idea que es va consolidar l'any 1807 amb la constitució de la Mútua de Fabricants de Teixit Reguladora del Mercat i l'Exportació.

Aquesta jornada d'internacionalització ha estat inaugurada pel conseller d'Empresa, Roger Torrent, que ha subratllat la tasca de les oficines exteriors d’ACCIÓ que "donen suport a 26.000 projectes d’empreses catalanes en els seus 35 anys". I ha afegit: "En aquests moments, les exportacions catalanes ja es preveu que creixeran un 5% el 2023 i assoliran un nou rècord històric fins als 100.000 milions d'euros. L’increment previst pel Govern de la Generalitat de Catalunya és molt superior al del comerç exterior mundial, del 0,8".