El darrer ple a Estrasburg ha aprovat la creació de dues targetes, la de discapacitat i la d'estacionament, que donaran als seus titulars, així com als acompanyants i als animals de suport, accés a la majoria de les mateixes condicions que els titulars de targetes nacionals.

Les noves normes només s'aplicaran a les estades de curta durada i als titulars de targetes de discapacitat que es traslladin a un altre estat membre per a un programa de mobilitat, com ara Erasmus+.

Com funcionaran?

D’una banda, la Targeta Europea de Discapacitat s'expedirà en format físic i, quan estigui disponible, en format digital. A més, aquesta nova targeta serà gratuïta i els països decidiran si cobrar-la en cas de pèrdua o deteriorament. De l’altra, la targeta europea d'estacionament per a persones amb discapacitat s'expedirà en format físic. Els països podran cobrar pels costos administratius d'emissió i de renovació de la targeta.

D’aquesta manera, la Directiva exigeix als països de la Unió Europea i a la Comissió que donin a conèixer les targetes, en particular mitjançant la creació d'un lloc web europeu centralitzat. Aquest lloc web estarà vinculat a webs nacionals, amb informació sobre com obtenir, utilitzar i renovar les targetes i informació sobre les condicions preferencials.

Lucia Iuriš Nicholsonová, membre de la comissió, ha declarat: “La Unió Europea ha d'advocar per la igualtat de drets per a les persones amb discapacitat dins el territori conjunt. Estic particularment orgullosa que les targetes ara cobreixin les estades de més de tres mesos perquè les persones amb discapacitat hi tinguin accés quan estudiïn a l'estranger”. Aquesta proposta permet emetre ambdues targetes tant als nacionals de tercers països que resideixen legalment als estats membres, incloent-hi els sol·licitants d'asil i els apàtrides, com els seus assistents personals, independentment de la seva nacionalitat.

Lluita contra la discriminació 

Ara, el text acordat també l'ha d'adoptar formalment el Consell abans de la seva publicació al Diari Oficial de la Unió Europea i de la seva entrada en vigor. Amb l'adopció d'aquestes propostes, el Parlament respon a les expectatives dels ciutadans sobre la lluita contra la discriminació, la igualtat i la qualitat de vida i els mercats laborals inclusius, tal com s'expressa a les propostes 29 i 14 de les conclusions de la Conferència sobre el Futur d'Europa.