Una de les mesures que ja és aprovada i posarà les bases del futur immediat sobre com entendre les finances a la Unió Europea són els instant payments: transferències bancàries efectives en el mateix moment que es realitzen i sense retards ni cobraments addicionals per part dels bancs per evitar les demores.

Tot això porta a la reflexió clara que el que es vol imposar entre els estats membre és el sistema similar al Bizum que a Espanya s'utilitza, però resulta una rara avis per a altres països. Des d'Estrasburg, Eva Poptcheva, vicepresidenta de la Comissió d'Assumptes Econòmics del Parlament Europeu, ens convida a reflexionar per a ON ECONOMIA: "Aquesta mesura facilitarà la vida de les empreses i als ciutadans europeus. A Espanya tenim Bizum, però aquest no existeix a la resta dels països. A més, les nostres empreses comercialitzen amb altres països i tenen dificultats a l'hora d'efectuar pagaments que es fan de compte a compte i es perden dies i acaba resultant nociu".


"Evitarem el frau i fins i tot podrem lluitar contra el terrorisme"

Per tot això, el titular de fer efectiva una transferència en deu segons vol calar: "Estem establint les bases d'un Bizum europeu i serà molt eficaç per a la nostra economia", afirma la vicepresidenta. De fet, des d'Estrasburg es considera que Espanya és el benchmarket d'Europa, és a dir, el mètode de referència per avaluar productes, serveis i mètodes des de la perspectiva de les transferències.

Si allarguem la mirada, fora d'aquí existeixen plataformes semblants, però no han triomfat com en el cas del Bizum a Espanya. Aquest canvi és molt important perquè les transferències immediates no afectessin només la zona euro, també si reben transferències en euro des de fora de la UE. Els estats membre tenen nou mesos per adaptar-se, per a 2025, i els de fora, fins a 33 mesos, a partir de 2026.

"Aquesta mesura enfortirà la lluita contra el blanqueig de capitals, el finançament al terrorisme i el frau, perquè aquests pagaments ja no van relacionats únicament amb el codi IBAN, sinó també amb el número de telèfon", sosté Poptcheva. El frau s'evita gràcies a la manera d'identificació amb el receptor i, per tant, també pot beneficiar el sector públic.

La nova regulació pretén garantir que els clients de banca minorista i les empreses, especialment les pimes, no hagin d'esperar els seus diners, així com millorar la seguretat de les transferències. Per tot això, els bancs i altres proveïdors de serveis de pagament (PSP) ja tenen deures per fer i hauran de garantir que les transferències de crèdit siguin assequibles i es processin immediatament. El text, ja acordat amb els estats membres de la UE, actualitza les regles actuals de l'Àrea Única de Pagaments en Euro (SEPA).

Les mesures s'apliquen des d'una òptima empresarial, de grans corporacions a pimes, i també a ciutadans que facin compres per Internet de serveis o productes. Fora del conjunt de la Unió Europea, la Xina ja porta molt recorregut guanyat en aquest sentit. Des del mateix canal de xat del gegant asiàtic, els usuaris poden fer transferències instantànies o escanejar codis QR per pagar, unes opcions que han desenvolupat des d'abans de la pandèmia per covid.